Traian Basescu si democratii pun tara pe jar

Cateva mii de simpatizanti ai lui Traian Basescu din mai multe judete ale tarii au participat, ieri, in Piata Constitutiei, la mitingul organizat pentru sustinerea presedintelui suspendat. Manifestarea a inceput cu discursuri virulente. Aproape 200 de membri PD, dar si simpatizanti ai lui Traian Basescu, imbarcati in doua autocare si un autobuz, au plecat din Constanta. Si de la Medgidia, tot din judetul Constanta, au venit la Bucuresti, cinci microbuze, cu 100 de sustinatori ai lui Traian Basescu. De la Galati au plecat, ieri, in jurul pranzului, patru autocare cu sustinatori. Liderul filialei locale a Partidului Democrat, Mircea Toader, a declarat ca formatiunea nu organizeaza nicio deplasare la miting, pentru ca, spunea el, suspendarea e o chestiune democratica si nu vrea ca gestul sa fie interpretat, confirmand, insa, ca stie despre simpatizantii lui Traian Basescu care au plecat spre Bucuresti, dar ca acestia nu sunt membri PD (?I?). Si din Teleorman au fost la miting peste 2.000 de persoane, dar presedintele Organizatiei Judetene a Partidului Democrat, Lucian Militaru, a negat ca ar avea vreo implicare in organizarea deplasarii la Bucuresti. Mitingul de sustinere al lui Traian Basescu a inceput la ora 17, si a fost organizat de Asociatia pentru Siguranta Cetatenilor si Fundatia pentru Infrumusetarea Capitalei. Traian Basescu a sosit aproape de ora 19.00 fiind insotit de mai multi apropiati, lideri politici democrati si fosti ministri ai PD. Doamna senator Paula Ivanescu ne-a declarat, aseara, ca PD Prahova nu a organizat vreo deplasare de la Ploiesti, liderii organizatiei fiind ocupati cu sustinerea candidatului lor la functia de primar la Magurele.
Primaria Municipiului Bucuresti a aprobat vineri organizarea mitingului din Piata Constitutiei, pentru un numar de 10.000 de persoane.
Masuri de ordine deosebite
Aproape 1000 de jandarmi au fost pregatiti sa asigure ordinea publica in timpul mitingului de sustinere a presedintelui suspendat Traian Basescu care a avut loc aseara, in Piata Constitutiei. Acestia au fost prezenti inca de la ora 16, atat in locul unde s-a desfasurat manifestarea, cat si in principalele zone de acces ale pietei.
Si reprezentantii Politiei Capitale au participat cu efective in timpul evenimentelor anuntate pentru aceasta seara, iar agenti ai Politiei Rutiere au supravegheat traficul din zona.
De asemenea, au fost prezente si efective de siguranta publica la vedere, cat si echipe de politisti in civil, care sa preintampine eventualele incidente.
Sulfina Barbu cere demisia premierului
Presedintele Organizatiei de Femei a Partidului Democrat (OFPD), Sulfina Barbu, i-a cerut premierului Calin Popescu-Tariceanu „sa faca un gest de normalitate dupa referendum: demisia de onoare”. „Premierul uita limitele functiei pe care o ocupa, fiind patruns de mirajul puterii. A uitat ca este un simplu premier numit de presedinte. Tariceanu a demonstrat ca abtinerea sa de la vot era doar o poza si ca, de fapt, dorinta sa cea mai fierbinte era sa scape de Traian Basescu de la Cotroceni”, a afirmat Sulfina Barbu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Urziceni.
Sulfina Barbu considera inteleapta decizia lui Traian Basescu de a nu demisiona, pentru ca „astfel ar fi facut jocul coalitiei antiprezidentiale care abia asteapta sa-i interzica acestuia o noua candidatura la alegerile prezidentiale anticipate”. La Colegiul Director al OFPD, Sulfina Barbu a spus ca „momentul atat de evitat de politicieni, referendumul, se apropie cu repeziciune si, in acest moment, este inevitabil. Votul pe care il vor da romanii, peste o luna, va fi un vot pro-Basescu si anti-Tariceanu.Va fi un vot care va delegitima actuala coalitie antiprezidentiala si care va reaseza in drepturi presedintele romanilor”.
Pesedistii critica manifestarile pro Basescu
„Suntem intr-o faza in care se minte enorm si se dezinformeaza”, a declarat Dan Nica, intr-o conferinta de presa de la sediul partidului, acuzand Partidul Democrat ca se ocupa cu organizarea mitingurilor pro Basescu. Videanu a decis sa suspende sedinta de joi astfel incat consilierii sa poata participa la miting, a spus acesta. PD recurge la incalcari grosolane si repetate ale legii, a declarat vicepresedintele PSD. Este inadmisibil sa se faca mobilizari in scoli, este inadmisibil ca angajatii de la REBU sa fie mobilizati pentru miting, a declarat Dan Nica. La Galati au patru autocare pe care incearca sa le umple pentru a duce oameni la mitingul de astazi (ieri – n.n.) din Bucuresti, a mai spus Dan Nica, referindu-se la PD. Dan Nica solicita Parchetului General sa verifice documentul prezentat de Adriean Videanu, prin care se arata ca PSD vrea sa modifice legea pentru a-l opri pe Traian Basescu sa mai candideze in cazul in care ar fi demisionat.
Vicepresedintele Dan Nica i-a acuzat si pe fostii ministri democrati Vasile Blaga si Monica Macovei, dar si pe adjunctul SRI, ca ar fi cerut verificarea sentintelor judecatoresti din perioada 2002-2007. Ministrul Vasile Blaga a trimis ordine scrise de verificare a deciziilor judecatoresti din 2002-2007. Solicitam premierului sa verifice cum au fost solutionate acestea si cui au fost trimise, precum si CSM sa investigheze temeiul legal in baza caruia sunt verificate deciziile judecatoresti, a declarat Dan Nica.
PD neaga acuzatiile
Replica democratilor nu a intarziat sa apara. Vicepresedintele PD, Cezar Preda, spune ca acuzatiile aduse de liderul social-democrat Dan Nica sunt nefondate. Cezar Preda spune ca este un drept al oamenilor sa participe la actiuni civice prin care sa-si spuna parerea si ca PD nu organizeaza aceste mitinguri.
Dupa hotararea Parlamentului, Emil Boc se teme si de umbra lui
Presedintele PD, Emil Boc, spune ca, de fapt, schimbarea procurorului general si a sefului de la DNA ar fi mobilul suspendarii lui Traian Basescu. Boc sustine ca aceste demersuri nu vor ramane nesanctionate de oficialii europeni care monitorizeaza atent Romania. Presedintele PD califica suspendarea presedintelui drept „o executie de tip stalinist”. „Daca acest lucru se va intampla, va dau in scris, negru pe alb, ca in iunie va fi activata clauza de salvgardare pe justitie”, a declarat Emil Boc. De asemenea, el a mai precizat ca, prin demiterea celor doi procurori, se urmareste blocarea unor dosare penale sau neinceperea urmaririi penale pentru unele dosare aflate in curs. „Avem date foarte certe si clare ca, odata cu propunerea de suspendare, s-a pregatit inlocuirea procurorului general si inlocuirea procurorului DNA, ca un obstacol care sta in calea actualei majoritati de conjunctura, o conjunctura a intereselor private si de grup” , sustine Emil Boc.
Liderul PD a mai aratat ca proiectul de modificare a legii pentru alegerea presedintelui face parte dintr-un sir de mai multe incercari ale opozitiei, menite sa obstructioneze activitatea lui Traian Basescu.