Pelicula Examen, in regia lui Paul Negoescu, a castigat competitia de scurtmetraj a festivalului international B-Est, iar filmul “Suely in the sky”, regizat de Karim Ainouz, a castigat trofeul festivalului la sectiunea lungmetraj.
In competitia de lungmetraj au rulat noua pelicule, printre care si Time, in regia lui Kim Ki-duk (2006, Japonia/ Coreea de Sud), Invisible Waves, in regia lui Pen-Ek Ratanarung (2006, coproductie Olanda/ Thailanda/ Hong Kong/ Coreea de Sud), Half Moon, regizat de Bahman Ghobad (2006, coproductie Austria/ Franta/ Iran/ Iraq), Elementary Particles, de Oskar Roehler (2006, Germania) sau Syndromes and a Century, de Apichatpong Weerasethakul (2006, coproductie Thailanda/ Franta/ Austria). Niciun lungmetraj romanesc nu a participat in concurs.
Juriul sectiunii – format din regizorul belgian Gerard Corbiau, Ludmilla Cvikova, selectioner la festivalul international de film de la Rotterdam, jurnalistul Martin Blaney, dar si actorii romani Oana Pellea si Florin Piersic Jr. – a acordat si o mentiune speciala peliculei “Invisible Waves”.
Mentiunea sectiunii de scurtmetraj a fost acordata productiei spaniole DVD, regizata de Ciro Altabas.
In incheierea ceremoniei de premiere a inceput proiectia filmului invitatului special al festivalului, regizorul rus Nikita Mihalkov, “Soarele inselator”, premiat cu Oscar in 1994, pelicula ce a deschis festivalul si a fost reluata, din cauza unor probleme cu subtitrarea.
Mihalkov a trimis si un mesaj, citit de organizatorii festivalului la ceremonia de premiere, prin care multumea pentru invitatie si mentiona ca, in aceasta scurta perioada cat a fost prezent in Romania, si-a dat seama ca ar trebui sa-si reevalueze opera.
Festivalul international de film B-Est s-a derulat in perioada 14-21 aprilie, a avut trei sectiuni competitionale si patru tematice, inclusiv o retrospectiva – Omagiu Andrei Tarkovsky.