Verdictul: Presedintele poate sa aiba un rol activ
Presedintele Romaniei poate sa aiba un rol activ, prezenta lui in viata politica neputand fi rezumata la un exercitiu simbolic si protocolar. Aceasta este una dintre concluziile Curtii Constitutionale care explica de ce faptele care ii sunt imputate presedintelui in cererea de suspendare nu incalca legea fundamentala a tarii. Magistratii Curtii sunt de parere ca opiniile sau observatiile presedintelui despre care initiatorii demersului de suspendare spun ca sunt de natura sa incalce Constitutia, nu au caracter decizional si nu produc efecte juridice. „Prerogativele constitutionale ca si legitimitatea democratica pe care i-o confera alegerea lui de catre electoratul intregii tari ii impun Presedintelui Romaniei sa aiba un rol activ, prezenta lui in viata politica neputand fi rezumata la un exercitiu simbolic si protocolar. (…) Nici veghea, si nici functia de garantie nu se realizeaza pasiv, prin contemplare ci, prin activitate vie, concreta”, se spune in motivatia Curtii.
In document se mai precizeaza ca: „Presedintele Romaniei poate, in virtutea prerogativelor si a legitimitatii sale, sa exprime opinii si optiuni politice, sa formuleze observatii si critici cu privire la functionarea autoritatilor publice si a exponentilor acestora, sa propuna reforme sau masuri pe care le apreciaza dezirabile interesului national. Opiniile, observatiile, preferintele sau cererile Presedintelui nu au, insa, un caracter decizional si nu produc efecte juridice”.
Magistratii Curti au explicat, punct cu punct, de ce cererea de suspendare a sefului statului nu este justificata. Judecatorii CCR au aratat, astfel, ca rezolutia de pe biletelul ALRO, trimisa de seful statului catre Ministerul Economiei, nu poate fi interpretata ca o interventie de favorizare a firmei petente, dar au recunoscut ca textul presedintelui este ironic. In plus, spune Curtea, presedintele nu este obligat de Constitutie sa se consulte cu partidele, asa cum i se imputa in cererea de suspendare, decat in anumite cazuri. Magistratii recunosc ca seful statului nu poate fi membru al unui partid politic, dar spun ca nu i se interzice sa pastreze legaturi cu partidul care l-a sustinut in alegeri sau cu alte partide politice. Asadar, Traian Basescu nu a incalcat Constitutia prin atitudinea fata de PD, explica judecatorii.
Valeriu Turcan: Motivatia Curtii consacra institutia prezidentiala
Parlamentul Romaniei este indreptatit sa continue procedura de suspendare a presedintelui, dar va trebui sa si-l asume ca pe un demers fara baza constitutionala. Asa sustine purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, care spune ca motivatia Curtii Constitutionale consacra institutia presedintelui activ.
„Avizul Curtii e un document de maxima importanta pentru functionarea democratica a institutiilor din Romania. El nu e important doar prin faptul ca respinge acuzatiile de incalcare a Constitutiei, aduse de unele partide politice, dar consacra institutia presedintelui activ. Exista numeroase pasaje in motivatie care confirma rolul activ pe care presedintele si l-a asumat inca din campania electorala, rol pe care a continuat sa-l joace dupa investirea in functia de presedinte. Parlamentul e indreptatit sa continue demersul, dar trebuie sa si-l asume ca un demers politic, fara baza constitutionala”, a spus purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan.
Boc: Se consacra rolul de presedinte jucator in favoarea lui Basescu
PD isi motiveaza decizia de a nu vota suspendarea presedintelui Romaniei, invocand ca acuzatiile aduse impotriva lui Basescu nu au suport constitutional. „Curtea Constitutionala consacra rolul de presedinte jucator in favoarea presedintelui Romaniei, este rolul activ pe care un presedinte trebuie sa il joace”, a declarat Emil Boc.
„Nicio acuzatie din partea celor 182 de parlamentari nu are suport constitutional, asadar acestea sunt acuzatii politice. Curtea Constitutionala desfiinteaza acuzatiile impotriva presedintelui”, a mai afirmat presedintele PD.
Boc considera ca parlamentarilor, care voteaza suspendarea presedintelui, le revine intreaga responsabilitate a crizei politice si a imaginii negative pe care o va avea Romania. Decizia Curtii Constitutionale legitimeaza activitatile presedintelui pentru reforma institutionala, in concordanta cu standardele europene si cu nevoile tarii.
C. V. Tudor: Mai mult ca sigur ca joi va fi un vot zdrobitor impotriva sefului statului
Corneliu Vadim Tudor a sustinut o conferinta de presa pentru a comunica decizia PRM in legatura cu votul pe care partidul sau il va acorda suspendarii presedintelui.
„Pentru binele Romaniei, Traian Basescu trebuie si va fi suspendat din functie, indiferent de miscarile disperate pe care face. Traian Basescu face o dezonoare functiei prezidentiale, pe care o ocupa”, a declarat Corneliu Vadim Tudor, care a subliniat ca PRM va vota pentru suspendarea presedintelui.
De asemenea, liderul PRM a declarat ca votul Curtii Constitutionale a fost influentat de patru judecatori care au fost santajati sau carora li s-au oferit sume mari de bani, pentru a acorda avizul negativ in legatura cu suspendarea.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPentru ca satele le sunt electrificate
Articolul următorANECDOTE