Sinaienii vor plati cu 30 la suta mai mult pentru apa
Consiliul Local Sinaia a aprobat majorarea pretului apei cu 30 la suta, astfel incat, de la 1 aprilie, sinaienii vor trebui sa plateasca 1,9 lei noi pentru un metru cub de apa. Potrivit celor spuse de directorul sucursalei sinaiene a Hidro Prahova, consilierul local Nae Iosifescu, aceasta crestere a tarifului a fost necesara pentru a majora salariile angajatilor Hidro Prahova Sinaia in conformitate cu noul contract colectiv de munca semnat la nivelul intregii ramuri de activitate. Nae Iosifescu a trebuit sa dea multe explicatii pentru a-si convinge colegii din Consiliul Local ca banii rezultati din aceasta crestere a tarifului nu vor lua si alte destinatii. Principala temere a consilierilor sinaieni a fost ca o parte dintre acestia va fi dirijata pentru a compensa pierderile uriase pe care societatea Hidro Prahova le inregistreaza pe ansamblu, la nivelul intregului judet.
Precautia lor era complet justificata din moment ce reprezentantul Consiliului Local Sinaia in Adunarea Generala a Actionarilor Hidro Prahova, consilierul Gheorghe Badaran (foto), tocmai ii informase ca, pentru a acoperi o parte dintre aceste pierderi, actionarul principal, Consiliul Judetean Prahova, a decis sa majoreze capitalul societatii cu 12,5 miliarde de lei vechi. Astfel, pentru a-si pastra cota pe care o detinea in capitalul social al Hidro Prahova, in urma acestei majorari a capitalului social, Consiliului Local Sinaia i se propunea subscrierea a inca 900 de milioane de lei vechi. In caz contrar, cota detinuta de Consiliul Local Sinaia in capitalul social al Hidro Prahova avea sa scada de la 4 % la 1,8 %. „Daca ar fi sa ne raportam strict la Sinaia, Hidro Prahova n-ar trebui sa aiba nicio datorie. Din cate am inteles, majorarea de capital a fost facuta pentru a acoperi pierderile societatii. Asadar, nu este vorba despre o majorare de capital propriu-zisa, care sa presupuna investitii si sa duca la eficientizarea activitatii”, a spus Gheorghe Badaran.
Gand de duca din Hidro Prahova
Cele expuse de Gheorghe Badaran l-au determinat pe consilierul Nicolae Andrei sa propuna luarea in calcul a retragerii din Hidro Prahova: „N-are absolut nicio relevanta daca vom fi actionari minoritari cu 4 % sau cu 1,8 %, asa ca nu vad niciun motiv pentru care sa contribuim cu cei 900 de milioane de lei vechi indicati, mai ales ca doua dintre cele 11 orase membre ale Hidro Prahova nici pana astazi nu au varsat capitalul subscris in momentul crearii societatii. In opinia mea, pana la finalizarea lucrarilor derulate prin programul Samtid, tinand cont de evolutia situatiei financiare a Hidro Prahova, Consiliul Local Sinaia va trebui sa se gandeasca foarte serios daca mai este oportuna prezenta sa in aceasta asociere”. Potrivit lui Andrei, ramanerea Consiliului Local Sinaia in structura Hidro Prahova ar mai fi acceptabila doar in conditiile in care va fi modificat statutul societatii, astfel incat sucursalele acesteia sa functioneze ca niste servicii autofinantate. In felul acesta, pierderile inregistrate de o sucursala nu se vor mai repercuta asupra situatiei financiare a unei alte sucursale care, analizata separat, este profitabila. „In ciuda ideii ca finantarile externe nu pot veni decat pe proiectele regionale mari, va trebui sa luam din nou legatura cu vecinii nostri din Azuga, Busteni si, eventual, Comarnic, si sa ne gandim la crearea unei alte structuri zonale, asa cum, de altfel, a functionat zeci de ani”, a mai spus consilierul.
Ionut STANESCU