16.500 de romani isi vor schimba rablele cu masini noi

Incepand de ieri, 16.500 de romani amarasteni isi pot inlocui, daca le permite buzunarul, vechile rable cu limuzine noi. Conform Programului de stimulare a innoirii parcului auto national pe 2007, pentru reducerea considerabila a poluarii produse de aceste harburi, statul a pus la bataie 49.500.000 de lei, fiecare beneficiar urmand sa primeasca, in schimbul masinii vechi predate, cate 3.000 de lei. Suma nu le va fi inmanata beneficiarilor, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) virand-o direct companiei de la care persoana in cauza va achizitiona noul autoturism. Reamintim ca, de acest program pot beneficia doar persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autovehicul functional, inmatriculat in Romania si a carui vechime depaseste 12 ani.
Conform comunicatului remis presei de catre Ministerul Mediului, in urma cu doua zile a fost demarata operatiunea de incheiere a contractelor de finantare intre AFM si cei 56 de producatori, importatori sau distribuitori de autoturisme validati de catre Comisia nationala de avizare. Aceasta inseamna ca cetatenii interesati pot face demersurile necesare obtinerii notei de acceptare de la producatorul sau distribuitorul de masini noi preferat, document pe care, apoi, il va preda, impreuna cu masina veche, firmei de colectare a materialelor refolosibile. Potrivit ministrului Mediului – Attila Korodi, in scopul derularii operative a programului de innoire a parcului auto, acesta se va desfasura in trei etape: 16 aprilie-31 august; 1 septembrie – 12 noiembrie; 13 noiembrie – 12 decembrie 2007.
In ceea ce priveste numarul de masini noi aprobate a fi vandute prin acest program, el se ridica la 16.500 si include marcile Audi, Seat, Porsche, Volkswagen, Skoda, Citroen, Dacia, Daewoo, Fiat, Ford, Hyundai, Mazda, Opel, Chevrolet, Peugeot, Renault si Nissan. Numarul acestora difera de la o marca la alta, la fel si contravaloarea in lei aprobata de Comitetul de avizare si de care trebuie sa tina cont fiecare producator. In sfarsit, potrivit datelor comunicate de Camelia Iuliana Steliean – directorul Agentiei de Protectia Mediului Prahova – intre cei 142 de operatori economici autorizati de AFM sa desfasoare activitati de colectare si dezmembrare a vehiculelor scoase din uz (lista care va fi reactualizata lunar) figureaza si trei firme din Prahova: Remat SA Ploiesti, Muler Guttenbrunn Recycling SRL Pleasa-Bucov si Dancor Com SRL Boldesti-Scaeni.
C. DUMITRU