Presedintele Traian Basescu va fi anchetat de o comisie parlamentara. Plenul Legislativului a aprobat ieri cererea Partidului Conservator privind infiintarea unei comisii speciale care sa ancheteze activitatea presedintelui in vederea suspendarii. Conservatorii il acuza pe Traian Basescu de promovarea unei politici de invrajbire si de dezbinare nationala, dar si de uzurparea politicii externe a tarii. Cu 258 de voturi „pentru”, 76 „impotriva” si 21 de abtineri, alesii au decis infiintarea unei comisii formate din 15 membri, conform algoritmului parlamentar. Astfel, ea ar trebui sa fie alcatuita din cinci reprezentanti ai PSD, trei ai PNL, cate doi ai PD si PRM si cate unul de la UDMR, PC si grupul minoritatilor. Reprezentantii PD au afirmat ca nu intentioneaza sa nominalizeze niciun reprezentant in aceasta comisie. PNL merge pe mana lui Crin Antonescu, Norica Nicolai si George Scutaru, PC – pe cea a lui Dan Voiculescu, iar minoritatile l-au ales pe Ibram Iusein. Reprezentantii PSD vor fi Serban Nicolae, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Mihai Tudose si Doru Ioan Taracila. Parlamentarii UDMR l-au desemnat pe Mate Andras, iar PRM va fi reprezentat de Valentin Dinescu si Nicolae Iorga. Raportul comisiei parlamentare trebuie prezentat camerelor reunite pana cel tarziu pe 21 martie 2007. Asa cum anuntase, presedintele nu a fost prezent, ieri, la sedinta comuna a Parlamentului. Basescu a trimis o scrisoare presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, in care apreciaza ca prezenta sa la aceasta sedinta nu este necesara. Seful statului a declarat ca asupra acuzatiilor care i se aduc se va pronunta Curtea Constitutionala, si, daca va fi cazul, electoratul, care va fi chemat la referendum.

Presedintele avertizeaza ca nu isi schimba atitudinea

Presedintele Traian Basescu a precizat ieri, intr-o declaratie de presa ca „presedintele nu este obligat sa participe la dezbaterile din Parlament” si a facut precizari cu privire la participarea sa la sedinta de Guvern. In concluzie, presedintele a subliniat: ‘Nu imi schimb atitudinea, in ciuda constituirii unor comisii pentru suspendarea mea”. In acelasi cadru, presedintele a afirmat ca este nemultumit de nerespectarea unor angajamente ale Romaniei in relatiile externe, referindu-se in primul rand la balanta comerciala dintre Romania si China. Un alt subiect abordat in cadrul sedintei de la Palatul Victoria s-a referit la infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). “Suntem in dificultate in raport cu angajamentele anterioare”, a precizat Traian Basescu. Seful statului a subliniat importanta acestui angajament, care „a contribuit esential la transformarea steguletului rosu din coruptie in galben”. Faptul ca acest angajament nu este dus la capat poate extinde termenul de supraveghere, a atentionat Basescu, ori acest lucru afecteaza credibilitatea Romaniei in fata Uniunii Europene.

Protest cu papion !

Senatorii si deputatii Partidului National Liberal au purtat papioane la sedinta Parlamentului. Motivul invocat de liberali a fost „frustrarea” presedintelui Traian Basescu in legatura cu acest obiect vestimentar. In urma cu o saptamana, la postul national de televiziune, Basescu l-a avertizat pe premier ca nu poate spune orice despre seful statului, chiar daca are papion si fata de european. „In celebra interventie telefonica a presedintelui in emisiunea la care participa premierul, am vazut ca una din frustrarile lui Traian Basescu este aceea ca Tariceanu are fata europeana si asta se datoreaza papionului. Premierul nu avea papion, dar se pare ca de pe vremea lui Ion Ratiu, pentru oameni de-alde Traian Basescu, papionul este o obsesie negativa”, a precizat Crin Antonescu, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor. Liberalii au dorit ca prin acest protest sa „dediabolizeze” papionul si sa arate ca PNL este un partid european.

PNL acuza

Liberalii acuza atitudinea Presedintiei fata de Parlament. Motivele invocate de seful statului pentru a nu veni in plen la dezbaterea suspendarii sale nu conving liberalii. Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, aminteste ca presedintele tarii a fost bine primit de Parlament, cu ocazia condamnarii comunismului. Tulburarile la care facea referire Traian Basescu se refera strict la atitudinea adoptata de PRM, a mai spus vicepresedintele liberal.

Dezbateri parlamentare pentru referendum

Solicitarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal va fi dezbatuta, astazi, de Camerele reunite ale Parlamentului. La sedinta comuna a Legislativului ar putea fi prezent si seful statului, avand in vedere faptul ca, in cursul zilei de luni, intr-o intalnire avuta cu reprezentantii societatii civile, Traian Basescu isi manifesta disponibilitatea de a participa direct la campania de informare a populatiei privind votul uninominal. Presedintele considera ca introducerea votului uninominal pentru Parlament este singura solutie care garanteaza o clasa politica mai buna decat cea care rezulta din voturile pe liste.

Se rupe Alianta ?

Presedintele PD, Emil Boc, ameninta cu destramarea Aliantei. Boc spune ca nu intelege de ce PNL a votat pentru infiintarea comisiei si i-a avertizat pe liberali, de la Cluj, ca daca sustin si suspendarea lui Traian Basescu, democratii rup Alianta DA. Emil Boc a declarat ca este dezamagit de votul pentru suspendarea presedintelui si l-a caracterizat ca fiind partizan. Presedintele PD a declarat ca un vot de sustinere a suspendarii presedintelui ar pune capat Aliantei. „Un demers al colegilor liberali de sustinere prin vot a suspendarii presedintelui ar pune capat Aliantei. Este vorba de a vota impotriva propriului fundament al aliantei, pentru ca daca Alianta exista e datorita lui Traian Basescu si suntem convinsi ca nu exista fapte grave care sa justifice asemenea demers”, a precizat Boc.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEuropa ne pune pielea pe bat!
Articolul următorLegale sau nu,