Tot mai multi oraseni din Prahova se muta la tara. Zeci de familii cu venituri modeste, si nu numai, au pus ochii pe casele si pamanturile din localitatile rurale. Casutele rustice si peisajele ii fac pe acestia sa se poata bucura de reintoarcerea in mijlocul naturii. Oamenii sunt incantati si pentru ca la preturi sub cele ale oricarui apartament din oras, doritorii pot cumpara case nu doar cu toate utilitatile, ci si cu gradina in care pot planta legume sau flori. Motivatia pentru care sunt tot mai numerosi cei care doresc sa respire, zilnic, aerul curat de tara, este una simpla: imbunatatirea standardului de viata din mediul rural, prin cresterea performantelor economice.
Situata la cativa kilometri de Ploiesti, comuna Barcanesti a devenit o atractie foarte mare pentru multi oraseni si chiar straini. Potrivit primarului Gheorghe Dima, ,,De cativa ani, a crescut foarte mult numarul celor care vin de la oras si se stabilesc la tara. Avem chiar si cativa francezi si italieni, stabiliti aici cu familiile lor. Terenurile sunt bune, la fel si casele. Beneficiaza de toate utilitatile (incalzire pe gaze), iar de luna viitoare, si de transportul prin Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti”. Deocamdata, nu exista un sistem de canalizare, dar pe viitor se va rezolva si aceasta problema. ,,Un avantaj il reprezinta si pretul caselor, care este mult mai mic fata de casele si apartamentele din oras”, adauga primarul Dima, care s-a aratat foarte multumit de acest exod al orasenilor deoarece ,,ne-a crescut bugetul din impozite si taxe incasate de pe urma acestora. De la un miliard, pe care il aveam acum cativa ani, am ajuns la un buget de 37 de miliarde”.
La opt kilometri de Ploiesti se afla comuna Brazi. In ultimul timp, potrivit viceprimarului Leonas Radu, a crescut numarul celor care doresc sa se stabileasca la tara. Chiar daca nu au apa curenta, nimic nu-i impiedica pe multi oraseni sa se stabileasca la sat. ,,95 de familii si-au mutat domiciliul la noi in comuna, in doar cativa ani. Motivul principal pentru care au facut acest pas este costul redus al vietii la tara. Pai, numai taxele si impozitele sunt de trei – patru ori mai mici ca la oras” – sustine viceprimarul. Acesta spune ca oamenilor le convine sa traiasca in Brazi si sa munceasca in Ploiesti, pentru ca distanta dintre cele doua localitati se parcurge in maximum 15 minute, cu masina. De cand a fost introdus gazul metan, multe familii si-au cumparat casa sau si-au construit-o pe terenurile pe care le-au achizitionat fie de la localnici, fie de la rudele acestora. In plus, nu putini sunt si aceia care si-au cumparat terenuri si case cu scopul de a-si deschide diferite afaceri. ,,Si anul acesta am primit cateva zeci de cereri pentru eliberarea autorizatiei de construire”, ne-a informat Leonas Radu. Chiar daca se regasesc intr-un numar ceva mai mic, acest lucru ne-a fost confirmat si de edilii comunelor prahovene Sangeru si Tinosu. Andrei Iulian, primarul comunei Tinosu, ne-a spus ca au cumparat terenuri si case mai ales cei care aveau rude in localitate. ,,Dintre cei care au ales sa-si petreaca viata la tara sunt tineri care se descurcau mai greu la oras. Cei mai multi fac naveta cu trenul la Bucuresti pentru ca lucreaza in constructii. Dar sunt multi si cei care au avut posibilitati materiale sa isi pastreze si apartamentul in oras, iar aici sa vina doar ca la o resedinta de vara”.
Din cele relatate s-ar putea spune ca desi orasul are avantajele sale, linistea vietii in natura tinde sa castige tot mai mult teren.
Larisa Dragomir