Nicolae Grigorescu „reinvie” pe peretii bisericii din Puchenii Mari

Amplasata in vecinatatea Drumului National 1, pe raza comunei Puchenii Mari, biserica ce poarta hramul ,,Sfantul Gheorghe” este considerata un monument istoric de gradul I. Lacasul si-a castigat statutul atat datorita vechimii sale, cat si mai ales pentru ca picturile au fost executate de nimeni altul decat de marele Nicolae Grigorescu. Este o biserica mica, dar care, odata ce i-ai calcat pragul, emana o lumina si o liniste nemaipomenite, prin simplitatea si modestia interiorului, care nu seamana, nici pe departe, cu poleiala altor lacasuri de cult. Veche de peste 150 de ani, ,,Biserica Sfantul Gheorghe” ascundea, pana nu de mult timp, o comoara care era cat pe ce sa se piarda din cauza nepasarii autoritatilor. ,,Aceasta biserica a fost greu incercata de intemperii si cutremure, insa prin puterea lui Dumnezeu a rezistat celor 157 de ani de cand a fost ctitorita, chiar daca unele dintre picturile lui Grigorescu s-au pierdut definitiv. Mult timp, apa de ploaie se scurgea chiar pe peretii pictati, frescele riscand sa devina, din pacate, doar amintiri. Peretii sunt afumati din cauza lumanarilor, a instalatiilor de incalzit si din cea a lipsei unui aparat de ventilatie”, ne-a precizat preotul Ciprian Joita. Insa, din fericire, de cateva luni, s-a inceput restaurarea cladirii, avizata de Ministerul Culturii si Cultelor. ,,Initial, am dorit sa restauram doar pictura, insa s-a constatat ca este necesara o reabilitare totala. Si sunt in derulare actiuni de consolidare a fundatiei si a structurii de grinzi, pentru reabilitarea zidariei si a tencuielii acoperisului, refacerea fatadelor (a doua medalioane si un mozaic). Este aproape finalizata si documentatia pentru restaurarea picturilor ce va fi realizata de catre pictorul restaurator Ion Chiriac”, a mai completat preotul. Potrivit informatiilor furnizate de interlocutorul nostru, numai documentatia (proiectul, studiile, analizele) pentru ambele genuri de restaurari au costat 270 milioane de lei vechi. In total, costul lucrarilor se ridica la peste 6 miliarde de lei. Fondurile provin atat din partea Ministerului Culturii si Cultelor, cat si ,,de la oameni cu suflet”.
Chiar daca interiorul lacasului arata ca un santier in lucru (foto 1), preotul Ciprian Joita ne-a marturisit ca slujbele se tin in continuare in biserica. Potrivit specialistilor, se estimeaza ca reparatiile nu vor fi finalizate mai devreme de 2010.
Din spusele preotului, biserica a fost construita in anii 1850, la initiativa capitanului Nicolae Niculescu si a Smarandei, sotia acestuia. Se pare ca aceasta a fost si cea care l-a adus pe pictor, de la manastirea Agapia, artistul desavarsindu-si opera numai in cateva luni. Insa, nu doar biserica era in degradare ci si Monumentul Eroilor din fata bisericii (foto 2). Inchinata Regelui Ferdinand I (monumentul reprezentand chiar bustul acestuia), constructia a fost distrusa la cutremurul din 1940, si pana in ziua de astazi, doua placi inca mai ,,zac” in curtea bisericii, greutatea acestora impiedicandu-i pe localnici sa le ridice si sa le poata monta fara folosirea unor utilaje speciale.
Desi preotul Joita ne-a informat ca turistii calca des pragul bisericii – si in special, vara – lacasul de cult ar trebui sa ramana, in primul rand, lacasul lui Dumnezeu si nu sa fie transformat intr-un muzeu. Dar, totusi, pentru a-si arata ,,mandria comunei”, localnicii au montat, pe un stalp, o placuta in care este mentionat statutul de monument istoric al lacasului de cult si numele pictorului.
Larisa DRAGOMIR