Alegerile europene – primavara sau toamna
Potrivit Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra trebuie sa organizeze,in cursul anului 2007, alegeri pentru reprezentantii in Parlamentul European. Daca pana acum cei 35 de membri ai Parlamentului European din partea Romaniei erau cei desemnati de cele doua Camere, incepand cu acest an, organizarea alegerilor va permite cetatenilor romani sa-i aleaga direct pe cei care-i vor reprezenta in forul legislativ european.
In aceste zile, dezbaterea politica si publica s-a concentrat pe momentul in care vor fi organizate alegerile europene – acum sau in toamna acestui an. Din punct de vedere juridic, al angajamentelor luate prin Tratatul de aderare, nu exista probleme, indiferent cand sunt organizate alegerile europene, acum sau in toamna acestui an. Alegerea datei exacte este, deci, o problema pur politica.
Liberalii au declarat, inclusiv prin vocea subsemnatului, ca sprijina desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European la 13 mai, fara conditii prealabile sau rezerve, dar cu intelegerea foarte clara ca aceste alegeri trebuie sa se concentreze pe teme europene si sa nu fie parazitate de dispute de politica interna, astfel incat alesii nostri pentru Parlamentul European sa fie cei mai potriviti pentru promovarea intereselor europene ale Romaniei. Din pacate, la ora actuala,viata politica romaneasca este confruntata cu o criza politica in care, in afara relatiilor dificile dintre Presedinte si Prim ministru, la nivelul chiar al dialogului interinstitutional, s-au adaugat si disputele dintre Presedinte si Parlament din cauza procedurii de suspendare a Presedintelui promovata de PSD si de anuntarea intentiei Presedintelui de a organiza, in aceeasi perioada, un referendum pentru alegeri uninominale.
Primul Ministru al Romaniei a facut, in repetate randuri, un apel la initiatorii celor doua proceduri sa le amane, astfel incat alegerile europene sa se desfasoare la 13 mai, in conditii optime, apel care pana in prezent nu a fost acceptat de cei doi initiatori, ceea ce ar fi fost de natura sa asigure buna pregatire a alegerilor europene. In plus, la consultarile realizate de Primul Ministru cu reprezentantii partidelor parlamentare, partidele din Opozitie – PSD, PRM, PC – au prezentat in termeni categorici, cererea lor de organizare a referendumului, referindu-se chiar la proceduri tehnice care ar putea duce la vicierea sau chiar fraudarea alegerilor europene. Este vorba despre numarul mare de sectii de votare create in exteriorul tarii, despre intocmirea listelor de alegatori de catre Ministerul Administratiei si Internelor, lipsa de functionalitate a Autoritatii Electorale Centrale permanente, inclusiv la capitolul controlul cheltuielilor financiare legate de campaniile electorale etc., dar si despre prevederile legate de acordarea timpilor de antena egali tuturor partidelor parlamentare si extraparlamentare, indiferent de ponderea lor in viata politica romaneasca.
In aceste conditii, decizia care va fi luata de Guvern privind data alegerilor europene e o decizie dificila si, in opinia noastra, singurul criteriu care trebuie sa prevaleze este cel al bunei pregatiri si desfasurari a alegerilor europene, prioritate fundamentala a administratiei romanesti. La toate argumentele, trebuie sa mai adaugam inca unul de natura simbolica. Este vorba despre primele alegeri pentru reprezentarea in Parlamentul European si trebuie sa facem dovada maturizarii si spiritului nostru european, cu sau fara papion. In conditiile in care aceasta prioritate va fi acceptata, se va gasi si o solutie convenita de catre larga majoritate a actorilor politici pentru celelalte probleme.
Teodor MELESCANU