Cu sapte luni in urma, biserica cu hramul Sfintii Mihail si Gavril, din cartierul sinaian Platoul Izvor, a ars intr-un incendiu. Cum lacasul de cult era din lemn, din el n-a mai ramas decat fundatia (foto1). Astfel, pentru ca sinaienii din cartierele Izvor si Platoul Izvor, a caror populatie depaseste 60% din cea a intregului oras, sa poata in continuare sa participe la slujbe, preotul paroh Liviu Rotar a improvizat un altar intr-un imobil care fusese gandit pentru a gazdui o cantina a saracilor (foto2). Judecand dupa pauperitatea enoriasilor si dupa felul „neortodox” in care parintele trateaza cerintele administrative, slujbele par ca se vor tine mult timp de-aici inainte in aceasta cladire.
La ultima sedinta a Consiliului Local, a existat o propunere pentru acordarea a 200.000 de lei pentru construirea acestui lacas de cult, insa, deoarece nu exista un plan de executie a bisericii, Consiliul Local a alocat bani doar pentru finantarea cheltuielilor de proiectare.
Dezbaterea despre refacerea bisericii din Platoul Izvor nu a trecut fara sa-i inflacareze pe membrii legislativului sinaian, acestia considerandu-se sfidati de faptul ca parintele Liviu Rotar nu a asteptat in sala pentru a le da socoteala in legatura cu edificiul pe care dorea sa-l ridice.
„Din discutiile pe care le-am purtat cu preotul paroh, desi nu exista un proiect, biserica ar costa circa 24 de miliarde de lei vechi”, a spus primarul Vlad Oprea. La auzul acestei sume, pe multi consilieri i-a apucat oftatul. „Ce vrea, domnule, sa faca acolo, Catedrala Neamului?”, a intrebat Ioan Bosco. „Nu ni se da o situatie exacta a cheltuielilor, ni se cer doar bani. Consiliul Local a platit si pentru lacasul de cult care a ars, si, pentru ca biserica nu a fost asigurata, toti banii aceia s-au pierdut”, si-a manifestat si Constantin Sinca retinerea fata de acordarea unor bani, in lipsa unui proiect precis. „Biserica n-a fost asigurata pentru ca nu avea autorizatie de construire”, a dezvaluit primarul Vlad Oprea inca un dedesubt al ctitoriilor preotului Rotar. „Sa nu cumva sa dam bani pentru o biserica, si sa ne trezim ca in locul ei apar doua pensiuni”, si-a reluat Sinca tirada, facand aluzie la felul in care imobilele din Sinaia isi schimba utilizarea, intrand in circuitul turistic.
(I.S.)