Reprezentantii municipalitatii – aproape abonati la delegatii in capitala Frantei

Nu stim cat de francofoni sunt alesii campinenilor, dar francofili se vede treaba ca ar fi. Caci ne-au aratat ca le place Franta la nebunie.
Prin anii ’50, cand comu-nismul se impunea cu salbaticie pe taramurile dintre Carpati si Dunare, pentru Campina (ca si pentru intreaga Romanie, desigur) lumina venea de la Rasarit, de la “marea noastra vecina si prietena” – Uniunea Sovietica. Iata ca, astazi, dupa o jumatate de veac, pentru administratia campineana lumina vine taman de la Apus, un lucru firesc am putea spune, daca tinem cont de tendintele de la nivel national, care impun sa ne occidentalizam in toate. Si de unde putea sa vina mai bine lumina pentru alesii locali decat din… Orasul Luminilor. Fiindca Parisul a devenit, in ultima vreme, o destinatie preferata de consilierii campineni, de-ar fi sa ne luam chiar si numai dupa faptul ca, pentru a treia oara, o delegatie a Consiliului Local (asezonata cu fruntasi din Primarie) urmeaza sa faca deplasarea in metropola franceza. Si delegatii ar fi putut fi mai numerosi, avand in vedere ca propunerile au curs garla. O fi mai bine pentru oras cu atatea delegatii “frantuzesti”? O fi mai rau pentru bugetul local? Nu stim nici noi, si nici sa ne dam cu presupusul nu ne permitem. In orice caz, din delegatiile precedente si din impresiile marturisite de protagonisti, este posibil ca delegatii campineni sa fi fost mai mult decat luminati – poate chiar strafulgerati, cand au vazut ca prin canalizarile Parisului s-ar putea circula cu vaporasul. Cert este ca Patronatul Serviciilor Publice a trimis, de curand, o a treia invitatie pe adresa Primariei Campina, poftindu-i pe fruntasii orasului sa participe la o noua serie de simpozioane pe care le va organiza, in curand, in orasul de pe Sena. Nu e chiar rau. Iar daca ne gandim ca s-ar fi putut intampla ca alesii campinenilor sa fie invitati, de catre o organizatie de peste ocean (si sa ajunga prin Miami sau pe unde dracu’ zicea primarul Vanghelie ca i-au plecat niscai consilieri de la Sectorul 5 al Capitalei), nu e chiar rau nici pentru vistieria comunitatii, caci era loc si pentru mai multa cheltuiala. Intrebat de un ziarist in privinta costurilor deplasarii la Paris, edilul-sef a raspuns sec: “Intre 50 si 80 de milioane de lei vechi de persoana.”
Anul trecut, au vizitat Parisul, in interes de serviciu si pentru schimb de experienta, viceprimarul Eduard Milu, juristul Consiliului Local, Laurentiu Olarasu, consilierii municipali Elvis Arghir, Valentin Chiriacopol, Ion Dragomir, Mihai Stanescu, Traian Dragusin, Marian Constandache si Viorel Bondoc. In delegatia care urmeaza sa plece la Paris, in aceasta luna, au fost inclusi consilierii Elvis Arghir, Gheorghe Tudor, Bogdan Ene, Lucian Cercel si Viorel Bondoc. Initial, fusesera propusi sa plece, de asemenea, primarul Horia Tiseanu si Laurentiu Olarasu. Primul a anuntat inca din start ca renunta la nominalizare, iar in cazul celui de-al doilea, la observatiile unui consilier, s-a considerat, pana la urma, ca e mai bine sa ramana acasa pentru a pregati temeinic apropiatul examen pe care il are de sustinut, in vederea promovarii intr-un grad superior, ca functionar public.
Adrian BRAD