Bauturile dulci conduc la obezitate si diabet

Bauturile nealcoolice care contin zahar, asociate cu o alimentatie saraca, maresc riscul obezitatii si al diabetului, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Yale.
In plus, rezultatele unui studiu, publicat in American Journal of Public Health, realizat prin monitorizarea a mai mult de 91.000 de femei, in decursul a opt ani, a aratat ca femeile care au baut una sau mai multe bauturi carbogazoase pe zi, o cantitate mai mica decat media nationala in Statele Unite ale Americii, erau de doua ori mai predispuse catre diabet fata de cele care consuma mai putin de o apa minerala in decursul unei luni.
Acelasi studiu a aratat si ca un consum ridicat de bauturi nealcoolice indulcite cu zahar este legat de un consum scazut de lapte, calciu si alti nutrienti esentiali, fibre si fructe, precum si cu un consum ridicat de carbohidrati. Mai mult, s-a observat o diferenta mare intre studiile finantate de industria de profil si cele independente in privinta consumului de bauturi nealcoolice si efectele lor asupra sanatatii. Cercetatorii au semnalat ca in studiile finantate de industria de profil, rezultatele sunt favorabile producatorilor.
Acestia au sustinut ideea interzicerii vanzarilor de bauturi nealcoolice ce contin zahar in scoli. Argumentand ca scolile ar trebui sa fie un spatiu necomercial si ca bauturile care dauneaza sanatatii ar trebui sa fie interzise.