Situatia copiilor abandonati, ai caror parinti pleaca sa munceasca in strainatate a devenit o problema nationala, guvernul incercand sa gaseasca solutii in acest caz, impreuna cu autoritatile locale.
In Ploiesti, anul trecut si in cele aproape doua luni de la inceputul celui actual, 74 de persoane au vrut sa plece la munca in strainatate. Cel putin asa arata statistica Administratiei Serviciilor Sociale si Comunitare (ASSC). Dupa cum ne-a precizat directorul ASSC, Doina Capuz, „persoanele care vor sa paraseasca tara pentru a munci in strainatate, sunt obligate sa treaca pe la serviciul nostru pentru a obtine o dovada, necesara dosarului pe care il intocmesc in vederea plecarii”.
Dintre cei peste saptezeci de doritori, 42 au in intretinere cel putin un copil. Pentru a vedea daca respectiva persoana isi lasa copilul in grija unei rude sau a unei persoane apropiate, ASSC este obligata sa verifice situatia existenta, mergand la domiciliul unde locuieste copilul. „Insa, pentru a putea face acest lucru, trebuie sa fim anuntati mai intai de catre persoanele care pleaca efectiv din tara. Doar atunci, institutia poate face o verificare la fata locului”, a mai precizat interlocutoarea noastra. In caz contrar, situatia copiilor care raman acasa este incerta.
„Pana in prezent, ASSC a verificat situatia din cele 14 familii care ne-au anuntat ca au parasit tara, iar copiii se aflau in siguranta, in ingrijirea unuia dintre cei doi parinti sau a unei rude a familiei”, a mai precizat directorul ASSC.
Totusi, ramane problema persoanelor care pleaca ilegal la munca in strainatate si pentru care nu exista o evidenta. Nu se stie nici ce se intampla cu acei copii care sunt in intretinerea respectivelor persoane si nici cine trebuie sa se intereseze de soarta lor.
Camelia NASTASE