„Romania are de castigat in domeniul imaginii si al securitatii”

– Domnisoara Anastase, ati fost aleasa vicepresedinte al Subcomisiei pentru aparare si securitate a Parlamentului European si cred ca cititorii nostri ar fi interesati sa afle care este rolul acestei structuri si de ce ati ajuns sa faceti parte din ea?
– Este vorba despre o subcomisie a Comisiei de politica externa a Parlamentului European al carui principal obiectiv cred ca este inteles de toata lumea: politica externa a Uniunii Europene. Eu am ajuns aici deoarece ma intereseaza politica de vecinatate, iar in cadrul acesteia, mie imi revin aspectele ce tin de stabilitatea si securitatea zonelor Marii Negre si a Balcanilor de Vest.
– La ce folosesc preocuparile dv in acest domeniu?
– Se stie ca Parlamentul European face rapoarte, pe diferite probleme, pe baza informarilor primite de la noi, de la europarlamentarii care se deplaseaza in teritoriu. Astfel se construiesc diferitele politici, se stabilesc directii generale de politica, acestea fiind apoi difuzate si atragand atentia celor interesati si, fireste, celor vizati.
– Cum veti proceda, in mod concret, pentru a va indeplini sarcinile ce reies din noua calitate pe care o aveti?
– Eu am inceput, deja sa lucrez in acest domeniu specific. Saptamana trecuta am avut o interventie in Parlamentul European pe tema situatiei din Kosovo. Cu acel prilej am mentionat necesitatea ca, atunci cand se da o rezolutie privind respectivul teritoriu, aceasta sa se bazeze, in primul rand, pe discutiile cu cele doua parti, iar in al doilea rand sa vizeze si influentele pe care le poate genera asupra altor regiuni cu situatii asemanatoare. Si m-am referit, in mod concret, la Osetia, la Abhazia si, firesc, la Transnistria.
– Ce castig ar avea Romania de pe urma unor asemenea eforturi ale dv si ale altor europarlamentari de-ai nostri?
– Tara noastra are de castigat, in primul rand, in planul imaginii si al securitatii. Pe de alta parte, Romania fiind a doua tara a UE in ceea ce priveste lungimea granitelor sale cu state nemembre ale UE, trebuie sa gestioneze aceste granite din perspectiva securitatii. Avem deci, o responsabilitate deosebita in acest domeniu si trebuie sa atragem atentia – in urma demersurilor noastre – atunci cand lucrurile se indreapta catre o directie sau alta.
– Asupra Romaniei aveti drept de control?
– Cu Romania nu avem o relatia de subordonare, ci de comunicare cu institutiile statului. In acelasi timp, ca europarlamentari care reprezinta Romania, sustinem punctele de vedere ale tarii noastre in forul european, fireste, in domeniul politicii externe si, in mod concret, in ceea ce ma priveste, al politicii de vecinatate, stabilitatii si securitatii in arealul Marii Negre si in zona Balcanilor de Vest.
Leon CHIRILA