Economia romaneasca se confrunta, in aceasta etapa, cu patru riscuri majore, reprezentate de cresterea veniturilor salariale, volatilitatea cursului de schimb, nevoia de finantare si adancirea deficitului de cont curent, a declarat, ieri, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, in Parlament.
“Exista o mare speranta, anticipatie si chiar nerabdare legata de cresterile salariale”, a spus Isarescu, adaugand ca majorarile salariale contin riscuri inflationiste.
Al doilea risc mentionat de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) este volatilitatea cursului de schimb. “Odata cu liberalizarea contului de capital, capacitatea politicii monetare de a controla fluxurile de capital a fost mult diminuata. De altfel, masurile neortodoxe aplicate de BNR au functionat bine in 2005 si 2006, insa au aparut multiple modalitati de eludare a acestora. A le intari este un nonsens”, a subliniat Isarescu.
In opinia lui Isarescu, un al treilea risc cu care se confrunta economia romaneasca este de natura fiscala, deoarece necesarul de finantare, atat pe partea privata, cat si pe cea publica, este mare. “Cu toate acestea, Romania are acces la resurse financiare abundente”, a mai spus Isarescu. Adancirea deficitului de cont curent ar fi trebuit sa duca la deprecierea leului, a apreciat Isarescu, insa cererea de moneda nationala compenseaza cererea de valuta. Potrivit guvernatorului BNR, un mare rol in aprecierea leului il au capitalurile speculative.
“Romania este in cu totul alta faza de dezvoltare. Lucrurile arata bine, insa nu trebuie sa ne iluzionam si sa nu vedem si riscurile”, a conchis guvernatorul BNR.