Din haina militara, in zeghe

Neajunsurile, gelozia si o clipa de ratacire l-au determinat pe Grigore Constantin din Ploiesti sa isi ucida, cu sange rece, sotia. Fost angajat al Ministerului Apararii Nationale, iesit la pensie, isi castiga existenta muncind la negru. Nesuportand ideea ca este in proces de divort cu sotia si incercand sa o determine sa se razgandeasca, pretinde ca si-a pierdut controlul. Acum, cu lacrimi in ochi, povesteste cum s-a intamplat tragicul eveniment care l-a costat libertatea. Va sta dupa gratii 22 de ani.

“Munceam pe bani putini”

In anul 1998, Grigore a iesit la pensie din cadrul armatei. Avea patru copii, carora nu le putea asigura un trai decent din pensie si din salariul sotiei. Astfel, a acceptat sa munceasca la negru la diferite firme de instalatii, pe bani putini si cu program prelungit. “Schimbarea anturajului a fost primul factor care a condus la aparitia certurilor in familia mea. In plus, banii pe care ii castigam eu si sotia erau insuficienti si se crease o atmosfera tensionata in familie. Din cauza comportamentului autoritar pe care il aveam fata de copii, acestia s-au dat cu totii de partea mamei lor, ajungandu-se pana acolo incat baietii sa ma loveasca”, ne-a povestit tremurand de emotie, Constantin Grigore. Astfel, s-a ajuns la decizia sotiei de a divorta. Grigore nu dorea, insa, destramarea familiei.

14 lovituri de cutit

Intr-una dintre zile, sotia si trei dintre copii au plecat de acasa, luand si cateva lucruri. “Am incercat sa dau de ea ca sa o conving sa se intoarca, insa, nu am reusit. Dupa o luna, am primit citatie de la Tribunal. Inaintase actele de divort. Dupa prima infatisare, a venit inapoi acasa. Insa, cat eram plecat la serviciu mai lua cate ceva din casa. Cand am observat, i-am cerut sa discutam despre relatia noastra. M-a refuzat si mi-a raspuns ca este hotarata sa mearga pana la capat cu actiunea de divort”, isi aminteste Grigore. “In acea seara de septembrie a anului 2003 mi-am bruscat sotia si am incuiat-o intr-unul dintre dormitoarele apartamentului. Pe fondul discutiilor tensionate, aceasta a luat un cutit, care era in apropiere, si a incercat sa ma loveasca. Eu am reusit sa-i iau arma din mana si i-am aplicat 14 lovituri care i-au fost fatale. In tot acest timp, doi dintre copii erau pe holul apartamentului. Auzeau totul, dar n-au reusit sa intre in dormitor deoarece usa era incuiata“.

Singur pe lume

Constantin Grigore a fost arestat chiar din acea noapte. In urma procesului judecat la Tribunalul Prahova, a fost condamnat la 22 de ani de inchisoare pentru infractiunea de omor. Numai unul dintre copii l-a vizitat de cateva ori, in Penitenciar si acela ca sa ii ceara o procura. “Din cauza datoriilor acumulate la utilitati am fost dat in judecata de catre asociatia de proprietari. Unul dintre copii a venit sa-i dau procura ca sa ma reprezinte in acest proces. Pana la urma, au vandut apartamentul si, probabil, au impartit banii”, ne-a mai spus detinutul. Acum, traieste din mila celorlalti detinuti. Reprezentantii Penitenciarului sustin ca, desi, mai tot timpul este coplesit de tristete, participa totusi la toate activitatile educative organizate in unitate. Plangand, cu vocea secata de durere si cainta, la finalul discutiei, barbatul care are acum 52 de ani ne-a declarat: “Regret ce s-a intamplat. Acum, am ramas singur pe lume. Nu stiu ce va fi cand voi iesi de aici, pentru ca nu mai am pe nimeni si nimic”.
Gabriela IONITA