Lucian Avramescu
Discutie de „culti in cap” (asa se chema o carciuma din Craiova) cu Liiceanu in centrul prezidiului si regele Cioaba in sala. Mai-marele tiganilor primeste dreptul la cuvant dupa ce asista la o polemica inversunata intre intelectuali. Intelectualii vorbesc despre politicieni, despre presedintele Romaniei, despre certurile „ca la usa cortului”. Majestatea sa Cioaba (am zis, sper, corect, pentru a nu ma trezi cu vreun protest de insulta) e nemultumit, pe buna dreptate, de utilizarea, inclusiv in presa, a formulei pe care am citat-o mai sus. E nedrept, zice vorbitorul, sa spunem ca politicienii se cearta „ca la usa cortului”. Cortul este jignit, iar satra se simte insultata. Noi vorbim mai civilizat.
Galceava iscata cu aproape doi ani in urma intre partenerii de campanie electorala Basescu si Tariceanu pare a nu mai avea sfarsit. O vreme, Basescu a dat cu parul, a ciomagit, de obicei la ore de varf, cu toate tunurile televiziunilor indreptate spre lustruita sa chelie. Tariceanu a incasat ca o vita de tractiune in care dai cu biciul si ea tace, dar merge mai departe. De la o vreme Tariceanu raspunde. Raspunde chiar apasat. Da Basescu un pumn, raspunde si el cu doi. Un upercut in moaca declanseaza o replica de manusa de box asisderi. O emisiune televizata, avandu-l ca invitat pe Calin Popescu Tariceanu, este intrerupta intempestiv de Traian Basescu. Nu-i prima oara cand presedintele intra peste emisiuni in direct. Nu demult, la Turcescu, a intervenit o data, promitand sa fie pentru ultima data. Dupa trei minute a intervenit iar, balbaind niste corecturi din care n-am inteles nimic. Nu s-a ispravit emisiunea ca Traian Basescu a intervenit pentru a treia oara. Imixtiunea in interviul premierului n-a fost, in consecinta, o noutate. Ma rog, presedintele il acuza pe premier ca minte, premierul da replica in formula cine zice ala e. Ma asteptam ca povestea sa se incheie aici, mai ales ca cei doi au plecat fiecare in alt colt de lume: Traian Basescu la Mubarak, in Egipt, langa piramide, Calin Popescu Tariceanu, in Tara Soarelui Rasare, unde se va vedea, intre altii, cu imparatul Japoniei. O replica la sus-pomenita cearta vine, chiar in aceste zile, in forma scrisa de la premier, care nu uita sa aminteasca amanuntul ca el nu se coboara la nivelul „dialogului de mahala” pe care il practica presedintele. Dialogul de mahala, cu alte cuvinte, se internationalizeaza. Ma astept ca in Cairo, presedintele Traian Basescu, politicianul care trece cu viteza luminii de la ha, ha, ha la plans in hohote, sa lacrimeze pe umarul presedintelui Mubarak, caruia ii va povesti cum este primul ministru al Romaniei prieten cu Dinu Patriciu care lui ii este dusman de moarte si ce magarii financiare fac astia doi. Tariceanu nu va pierde nici el prilejul sa-i aminteasca omologului nipon, poate chiar imparatului, amanunte pe care ambasada respectivului stat la Bucuresti le-a expediat usor. Cum presedintele tarii favorizeaza, prin consilierul Stolojan, firma controlata de rusi Alro, dandu-i curent la juma de pret. In respectivul caz se vorbeste in draci de comisioane de milioane de euro, palmate de personaje cotroceniste. Sa se preteze domnul Stolojan sau doamna Elena Udrea la asa ceva? Cum pot fi, Dumnezeule, ponegriti niste oameni onorabili!
Cele doua tabere, perfect conturate, scot la inaintare cam aceleasi personaje. Domnul Basescu isi are centru inaintas o femeie, pentru unii serafica. Mie nu-mi pare. E vorba de Elena Udrea, a carei distanta fata de presedinte, prin accesul pe scurtatura la conducerea Partidului Democrat, nu s-a micsorat. Ea ramane lipita, simbolic vorbind, de pieptul vanjos al sefului statului. Theodor Stolojan ataca pe flancul stang chiar daca se da, fara sa-l creada nimeni, de dreapta. Stangaciul Stolojan e din ce in ce mai stangaci si mai putin convingator in discursul politic. Cealalta tabara, cu Tariceanu sef de ostire, ii scoate la inaintare pe Ludovic Orban si Crin Antonescu. Uneori, cu voce din of, cuvanteaza grav Puiu Hasotti. Fiecare tabara isi are violentele ei de limbaj. Ma intreb, ca ardeleanul care se uita o zi intreaga, prostit, la gatul nesfarsit al unei girafe, concluzionand ca asa ceva nu exista, cui foloseste taraboiul. Noua, presei, pentru a avea ce mazgali pe hartie. Romaniei, in momentul de gratie al intrarii in Uniunea Europeana, in nici un caz.