Romania are cel mai restrictiv sistem de inregistrare a organizatiilor religioase din Europa. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de Institutul American de Religie si Politica publica (IRPP), cu sediul la Washington.
De aceea, IRPP a cerut Uniunii Europene sa conduca o investigatie. Desi Constitutia Romaniei garanteaza libertatea religiei, noul sistem cere grupurilor minoritare sa indeplineasca anumite conditii pentru a fi recunoscute de guvern.
Presedintele Institutului, Joseph Grieboski, spune ca “un grup trebuie sa fie format din aproximativ 23.000 de membri pentru a se putea inregistra, tinandu-se cont de numarul populatiei din Romania”. De asemenea, el este de parere ca “acest gen de statut preferential si cerinte pentru a deveni membru face foarte, foarte dificil pentru micile comunitati religioase sa se poata inregistra in Romania”. Grieboski nu este de acord ca Guvernul roman sa se bucure de beneficiile aderarii la Uniunea Europeana, deoarece nu tine cont de standardele privind drepturile omului stabilite de Uniune.
Raportul american face cunoscut ca grupurile religioase minoritare din Romania s-au plans de faptul ca autoritatile locale impiedica activitatile pentru care grupurile au obtinut autorizatii.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorDREPTUL LA OPINIE