Seceta si inundatii catastrofale
Schimbarile climatice se vor manifesta in Europa prin seceta si inundatii catastrofale mai frecvente, indica un raport al Agentiei europene a mediului, care cere actiune urgenta din partea tarilor continentului.
Raportul, dat publicitatii, prognozeaza o crestere medie a temperaturii cu 2,1- 4,4 grade in Europa pana in 2080, cu temperaturi chiar mai ridicate in estul si sudul continentului.
Pe de alta parte, volumul precipitatiilor anuale va creste cu 1-2 la suta pe deceniu in nordul Europei, dar acestea vor fi mai rare vara. In sudul continentului, volumul precipitatiilor va scadea cu 5 la suta, iar seceta s-ar putea manifesta in toate anotimpurile. Pe ansamblul continentului, valurile de caldura vor spori in frecventa si intensitate, la fel si evenimentele pluviale violente.
Seful politiei ONU din Kosovo – destituit
In urma gravelor incidente petrecute recent la Pristina seful politiei ONU din Kosovo a fost destituit.
In timpul demonstratiei organizate de miscarea Autodeterminarea, sustinatoare a independentei provinciei, doi manifestanti au fost raniti mortal de gloantele de cauciuc trase de fortele de ordine – politisti locali si membri ai fortei internationale, din care fac parte si jandarmi romani.
Administratorul ONU pentru provincia sarba Kosovo, Joachim Ruecker, i-a cerut britanicului Stephen Curtis, seful politiei ONU, sa isi prezinte demisia, cu efect imediat. La cererea lui Ruecker, un procuror ancheteaza circumstantele care au dus la moartea celor doi manifestanti.
SUA inroleaza infractori
Armata Statelor Unite ale Americii are foarte multi militari cu cazier. In momentul de fata, SUA a pozitionat 125.000 de persoane condamnate, in categoriile de forte armate (terestre, aeriene, marina, forte speciale). Se pare ca americanii nu mai vor sa se inroleze, altfel nu se explica aceasta largire a ariei de recrutare a soldatilor. SUA a adoptat tot felul de masuri, in ultimul timp, pentru a stimula americanii sa se alature fortelor armate. Armata SUA s-a facut ca uita de restrictiile privind varsta si greutatea candidatilor, de rezultatele mici la testele de aptitudini si de cazierul mai putin curat al voluntarilor. Care este pozitia Armatei SUA? „Daca sunt sustinuti de comunitate, li se da o a doua sansa!”
Un prim raportor roman la Bruxelles
Cristian Dumitrescu (PSD/PSE) a fost desemnat de Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European, al carei vicepresedinte este, raportor privind regimul raporturilor contractuale in interiorul Uniunii Europene, el fiind primul europarlamentar roman caruia i s-a incredintat o astfel de responsabilitate in legislativul comunitar. Eurodeputatul social-democrat preia acest dosar de la austriaca Maria Berger, care s-a retras din Parlamentul European pentru a ocupa postul de ministru de interne al Austriei ramas vacant dupa decesul Liesei Prokop, la sfarsitul anului trecut.
In 1980, pentru a se reglementa cadrul legislativ pentru contractele intre consumatori, producatori si comercianti sau intre angajatori si prestatori, a fost elaborata conventia ROMA I. Odata cu dezvoltarea pietei unice si cu accentuarea integrarii economice, aceasta conventie in care statele membre sunt subiecte de drept international nu mai este suficienta, prin urmare, Comisia Europeana a propus, in 2003, un regulament care, in momentul in care va intra in vigoare, va fi obligatoriu pentru toate statele membre ale Uniunii. Raportul care urmeaza a fi intocmit de Cristian Dumitrescu va fi tocmai pozitia Parlamentului European fata de aceasta propunere a Comisiei. De aceea, misiunea sa nu este una deloc usoara, de a media intre toate grupurile Parlamentului European si de a le armoniza si cu pozitiile patronatelor, sindicatelor si societatii civile.
In 24 de ore, 2 cutremure in Vrancea
Un nou seism cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs ieri dimineata, la ora 4.33, in zona Vrancea. Cutremurul nu s-a simtit in Bucuresti. Este al doilea seism produs in ultimele 24 de ore, dupa cel de miercuri care a avut intensitatea de 4,4 grade pe scara Richter.