In miez de februarie 2007, o discutie cu prof.dr. Aurel Constantin Soare – directorul de studii al Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza – a fost, pentru semnatarul acestor randuri, o lectie de istorie despre o institutie de invatamant militar care a dat tarii peste 12.600 de absolventi hotarati sa-si continue cariera armelor. A fost, de fapt, o poveste spusa, cu sufletul, de dascalul care, de aproape un sfert de secol, indruma pasii tinerilor printre hatisurile si tainele meseriei armelor, desi a absolvit, ca sef de promotie, Facultatea de Istorie. Probabil, istoricul din el – in acelasi timp autor de manuale scolare – i-a permis sa ne redea, cu usurinta, trecerea prin vreme si vremuri a Liceului Militar din Breaza – asa cum il stie mai toata lumea. Aveam sa aflam astfel, ca institutia „s-a nascut” in iunie 1912, la Manastirea Dealu, de langa Targoviste, fiind prima unitate de invatamant militar romanesc pe modelul scolii active. In 1929, devenea Liceul Militar “Nicolae Filipescu”, apoi Scoala Medie Militara, in 1949, la Roman. Dupa un an, se muta la Predeal intr-o fosta unitate de vanatori de munte pentru ca, din octombrie 1954, sa se instaleze si sa-si faureasca faima pe actualul amplasament care depaseste 22 de hectare, chiar langa bulevardul principal al orasului Breaza. Dar nici aici viata nu i-a fost tihnita la inceput, deoarece, in 1960, a fost desfiintat – ca urmare a influentelor URSS si a evenimentelor internationale pe care le-a determinat – pentru ca, dupa doi ani sa-si reia activitatea. In 1957, insa, devenise Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” si tot astfel s-a numit pana la 1 Decembrie 1999, cand a dobandit actuala denumire de Colegiu Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” (in fotografia de sus).
De-a lungul existentei sale, Colegiul Militar din Breaza a trimis spre studii academice de profil si peste 160 de tineri – viitori generali, dintre care vreo sase au obtinut, in cariera militara, gradul cel mai mare – general de armata. Trei dintre sefii Marelui Stat Major General al Armatei, care l-au precedat pe cel aflat acum in functie – respectiv Dumitru Cioflina, Constantin Degeratu si Mihail Popescu – au fost elevi ai Liceului Militar din Breaza, dupa cum si scriitorul Marin Sorescu si-a purtat pasii prin aceasta institutie. Profesorul Soare ne-a mentionat mai multe nume de oameni publici de renume care au urmat cursurile liceului cu pricina dar, odata cu respectivele mentiuni, a facut si remarca definitorie pentru tot ceea ce reprezinta, de fapt, actualul colegiu brezean: “cu elevii nostri, intotdeauna, au lucrat cadre de exceptie – atat militare, cat si civile”. Corpul profesoral actual din Colegiul Militar Liceal din Breaza este format dintr-un profesor doctor, 22 de profesori cu gradul I si II, sapte cadre didactice care au definitivatul, un profesor debutant si patru ofiteri instructori. Toate aceste cadre didactice insufla, permanent, in randul indragostitilor de arme sau, pur si simplu, aspirantilor la o profesiune militara, o idee care sa-i calauzeasca: „nu ai voie de prea mult timp de gandire daca doresti o cariera…, o viata plina de satisfactii…, o cultura generala solida!”
Iar mesajul lor, al profesorilor, este sustinut, cum nu se poate mai bine de o baza materiala de invidiat. Sali de clasa, cabinete si laboratoare, sali de specialitate – dotate dupa ultimul standard, doua sali de sport, o biblioteca cu peste 83.000 de volume, un muzeu, terenuri pentru practicarea fotbalului, a voleiului, handbalului, baschetului si a multor altor sporturi indragite de elevi le asigura acestora conditii optime de pregatire. Dupa cum, referindu-ne tot la aceleasi conditii, se mai pot mentiona infirmeria, croitoria sau spalatoria, cantina – unde li se asigura trei mese pe zi, la care se adauga o gustare la ora 11 (toate insemnand 4.200 calorii/zi/elev), iar pentru cei care fac sport, o alta gustare la ora 18 – si faptul ca pentru elevii Colegiului totul este gratuit! De la manuale, rechizite, haine, incaltaminte, la pasta de dinti sau crema de ghete, si pana la…hartia igienica! Directorul Soare ne declara ca, in cei patru ani de cursuri, pentru un elev de liceu militar se cheltuie, in plus fata de un elev de liceu civil, peste 200 milioane de lei (vechi), acestia insemnand hrana, echipamentul, rechizitele si alte materiale, cazarea.
Dar Colegiul Militar Liceal nu este o institutie doar pentru sine, nu-i o citadela inchisa. De mult timp, el este – dupa cum confirma profesorul Soare, „o institutie reprezentativa pentru Breaza, un simbol al acestui oras. Argumentele nu sunt putine. La colegiu lucreaza aproape 200 de brezeni, avem o colaborare stransa si fructuoasa cu administratia locala, Breaza fiind locul de desfasurare a multor activitati extracuriculare. Chiar pana cu cativa ani in urma, orchestra noastra militara sustinea concerte de fanfara intr-un chiosc special amenajat din Parcul central”. Dar, tot de cativa ani, primarul George Maracineanu a instituit – in nume propriu – un premiu special pe care il acorda celui mai bun elev olimpic la istorie, edilul sef fiind, la randu-i, fost cadru didactic al liceului.
Poate multe alte asemenea lucruri ar mai fi fost demne de mentionat in aceste randuri, dar spatiul nu le mai cuprinde. Ne-am oprit, asadar, aici, sintetizand ca, prin ceea ce se face la Colegiul Militar Liceal din Breaza, prin absolventii sai, orasul detine o citadela a perenitatii traditiei militare romanesti, spre lauda celor care o promoveaza.
Leon CHIRILA