Sfintii Mucenici Mertie si Petru Avesalonitul

Mertie era soldat din asa-numita categorie a Mavrilor. Isi efectua serviciul militar in vremea in care era imparat roman Diocletian, celebru persecutor al crestinilor din tot imperiul sau. Descoperindu-se ca este crestin, adica ostas in armata pasnica a Domnului Iisus Hristos, si nemaivoind a se inchina zeilor, i s-au luat cingatoarea de militar si functia pe care o avea. Apoi, fu batut pana la curgerea sangelui din cinstitul sau corp. Dar el rabda atat de mult, nescotand niciun cuvant, incat il uimi pe imparat, care cu voluptate sadica asista la torturarea nu numai a lui Mertie, ci si a altor crestini. Fu, in continuare, tot mai chinuit, in timp de o saptamana si ceva. In a opta zi de chinuri isi dadu sufletul, fiind incoronat ca mucenic. Martorii oculari au transmis, apoi, stirea ca trupul neinsufletit al lui Mertie emana mireasma foarte placuta.
Petru Avesalonitul era din cetatea Avesalonitos din provincia Elevteropolis. Guvernatorul acestei provincii, prinzandu-l pe tanarul Petru, a incercat, intai, cu promisiuni tentante, sa-l faca pe sfant sa renunte la crestinism si sa revina la politeism. Nereusind sa faca ce isi propusese, l-a aruncat in foc pe Petru, care, in acest chip, deveni mucenic crestin.
Sunt comemorati, tot in aceasta zi, Sfintii Mucenici Mal (omorat in bataie), Teodor al Evhaitelor, Alexandru (cel din apropierea Sfintilor Apostoli), opt tineri din Niceea si Sfintele Mucenice Teodosia si Evtasia. Toti 12 au fost omorati prin taierea capetelor cu sabia.
Mihai Stere DERDENA