Apa se pierde printre… proiectele de distributie
La ora actuala, consumul de apa in orasul Breaza este estimat la 60-65 de mii de metri cubi intr-o luna si, din felul cum actioneaza Sucursala oraseneasca a SC Hidro Prahova SA – furnizorul de apa potabila in localitate – nimeni nu ar trebui sa…moara de sete. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa deoarece, dupa cum ne declara directorul sucursalei amintite, Adrian Lambru (foto): „in cartierele aflate in zone inalte – strazile Muncii, Micsunelelor, Victoriei, Gurga – se resimte lipsa de apa. Iar situatia ar putea sa se inrautateasca daca , in continuare, nu va ploua sau nu vor cadea zapezi”. De la interlocutorul nostru am aflat, astfel, ca in zonele inalte ale orasului se intrerupe furnizarea apei cate o ora si jumatate, dupa care pentru doua ore, doua ore si jumatate se reia. Dar, nemultu-mirile oamenilor sunt foarte mari, deoarece nu stiu orele la care se intrerupe furnizarea apei, afectand functionarea centralelor, a boilerelor, a masinilor de spalat etc.
Necazul vine, aveam sa aflam, de la faptul ca intre cele doua sisteme de distributie a apei in oras nu se realizeaza jonctiunea, astfel incat sa fie suplinita, reciproc, lipsa apei. Astfel, sursa Prahova – principalul furnizor, cu o contributie de aproape 50.000 m.c. de apa pe luna – are proble-me, deoarece raul si-a injumatatit debitul si este necesara interventia saptamanala a unui buldozer, procurat special de sucursala, pentru amenajari speciale, astfel incat priza sa poata capta apa necesara pomparii de la Statia Nistoresti. Pe de alta parte, a doua sursa – de aceasta data, de adancime – o constituie acumularea Sunatoarea, conceputa, initial, sa capteze apa din 12 izvoare. Dar si aici jumatate dintre izvoarele subterane au secat, ramanand active doar sase, de la care se mai obtin 10-15 mii de metri cubi de apa pe luna. Numai ca aceasta este destinata exclusiv zonelor aflate la cote inalte si, cum retelele de distributie proprii acestui sistem nu se intrepatrund cu retelele sistemului Prahova, pentru a mai putea prelua eventuale cantitati suplimentare de apa, functioneaza cu acele intreruperi frecvente.
Pentru eliminarea acestor neplaceri, directorul Sucursale Hidro Prahova ne declara ca exista mai multe proiecte, primul fiind chiar jonctiunea dintre cele doua sisteme. De asemenea, pentru ca si conducta de aductiune dintre statia de pompare Nistoresti si bazinul de acumulare de langa Hidrojet a devenit… aeriana – din cauza alunecarilor de teren – si poate crea probleme, s-a mai facut un proiect. Acesta vizeaza ocolirea unei zone cu alunecari de teren din dreptul scarilor de la Nistoresti, traseul acesteia urmand a fi deviat pe circa un kilometru – cu fonduri de la Consiliul Judetean – pe jumatate din noul traseu fiind deja ingropata conducta.
In acelasi cadru al proiectelor pentru imbunatatirea alimentarii cu apa in Breaza se inscriu si lucrarile pentru implementarea etapei a doua a Programului Samtid. Cu cei doua milioane de euro alocati se intentioneaza schimbarea a circa 19 km de conducte – din totalul celor 110 kilometri existenti in oras – unde pierderile de apa sunt cele mai mari si, evident, ingreuneaza aprovizionarea corespunzatoare.
Dar cel mai mare proiect, dupa opinia noastra – care, intr-un fel, acuza administratia locala – este cel care vizeaza alimentarea cu apa a orasului din sursa Paltinu, ca varianta la sursa de apa din Prahova. Ei bine, proiectul cu pricina a si fost realizat, iar daca este sa vorbim in termeni specifici retelelor de apa, a fost ingropat in pamant si la propriu, si la figurat. Investitia (“celebra“ la vremea ei, cu fonduri daneze) a insemnat pozarea unei conducte intre Banesti si Podu Vadului, (cartierul sudic al Brezei), constructia si dotarea corespunzatoare a doua statii de pompare si implementarea unui sistem de control pentru functionarea automata a instalatiilor. Toate acestea au fost puse in opera inainte de 2002, dar, cum spuneam, zac fara nicio utilitate. Chiar am aflat ca si conductele s-au spart, intre timp, si prin ele patrunde pamantul, innegrind apa! Iata de ce credem ca unul dintre proiectele care ar imbunatati, simtitor, alimentarea cu apa la Breaza s-ar realiza printr-un demers comun al administratiei din Breaza si Sucursala Hidro Prahova – de care ne-a vorbit, totusi, directorul Lambru – care sa asigure, neintarziat, functionarea aductiunii de la Banesti. Altfel, oricat de multe proiecte vor mai fi, nu se va putea asigura apa, non stop, in tot orasul.
Leon CHIRILA