Interviu cu Emil Radu – inspector de concurenta coordonator, in cadrul Inspectoratului de Concurenta Prahova
– Care sunt, incepand cu 1 ianuarie 2007, in domeniul concurentei, beneficiile si obligatiile agentilor economici?
– Odata cu aderarea, piata romaneasca a devenit parte componenta a pietei unice europene, iar operatorii economici din Romania au intrat in concurenta directa cu operatorii economici din celelalte state membre. Ca urmare, aderarea aduce noi oportunitati de afaceri, dar, in acelasi timp, va atrage si o responsabilitate crescuta, atat pentru operatorii economici din tara, cat si pentru cei 17.670 inregistrati in Prahova, care sunt obligati sa respecte regulile de concurenta aplicabile in interiorul Uniunii Europene.
– Acordarea ajutoarelor de stat este un subiect de mare interes. Sunt modificari in aceasta privinta?
– Ajutorul de stat poate fi obtinut in urma reglementarilor in domeniu si se directioneaza catre 8 regiuni de dezvoltare stabilite, la nivel national, si incluse in asa numita harta a ajutorului regional adoptata prin Hotararea de Guvern 946/2006 si prezentata Comisiei Europene. De la 1 ianuarie 2007, Consiliul Concurentei indeplineste rolul de persoana de contact in raportul dintre Comisia Europeana, autoritatile si institutiile publice, inclusiv cele implicate in procesul de privatizare, precum si alti furnizori de stat, implicati, de asemenea, in aceste proceduri de ajutor de stat. De la inceputul acestui an, competenta de autorizare a ajutoarelor de stat revine Comisiei Europene.
– Va rog sa ne prezentati, succint, care sunt noile obligatii ale beneficiarilor acestui ajutor?
– Acestia trebuie sa transmita furnizorilor, periodic, informatii privind ajutoarele de stat de care au beneficiat. Consiliul Concurentei realizeaza un inventar al acestor ajutoare pe care le inscrie in registrul ajutoarelor de stat acordate agentilor economici. In cazul in care, se furnizeaza informatii incomplete, sau se refuza declararea acestora, vor fi aplicate amenzi de 5.000 RON pana la 40.000 RON, atat furnizorilor cat si beneficiarilor.
– Au fost inregistrate, in Prahova, incalcari privind ajutoarele acordate pana acum?
– In perioada anterioara, au fost intreprinse de catre Consiliul Concurentei actiuni de recuperare a unor ajutoare ilegale de care au beneficiat 6 agenti economici din zona defavorizata Filipesti, fiind recuperate aproximativ 9 miliarde de lei vechi.
Larisa DRAGOMIR