Localitati cu 8 locuitori, cu 12, cu 22, dar si cu… unul singur. Aceasta este realitatea din Prahova, in mediul rural, in anul in care Romania a arborat steagul Uniunii Europene. O realitate trista, dar totusi extrem de adevarata. In astfel de sate, asfaltul inca n-a ajuns, asa cum n-au ajuns nici firele pentru alimentarea cu energie electrica a becurilor din casa. O realitate la care s-a ajuns si pentru ca multe familii, in speranta ca vor trai mai bine pe alte melaguri, si-au lasat in urma radacinile si, odata cu ele, si amintirile si casele. Iar acum in sate, au mai ramas doar batranii, cati sa-i numeri pe degete.

Singura in varful unui deal

In satul Bozieni, din comuna Fantanele, sunt doar patru case si un singur locuitor – Ecaterina Serban, de 74 de ani. La o distanta de sase kilometri de satul resedinta al comunei, catunul Bozieni este izolat in varful unui deal. Asa cum este izolata si singura localnica, deoarece, casele celelalte au fost parasite de ani buni. Pentru ca n-are cui sa ceara ajutorul, batrana se descurca singura. Din cauza varstei nu coboara niciodata la magazinele din Fantanele pentru ca drumul este neasfaltat si, de cele mai multe ori inaccesibil, din cauza noroaielor. De ce Bozieni mai are inca statutul de sat, ne-a explicat primarul comunei Fantanele Dumitru Mateiu: “Pe harta pe care o avem la primarie in acea zona figureaza situri arheologice si cimitire. Probabil, locul are o importanta istorica deosebita, de aceea, Bozieni si-a pastrat statutul de sat”.

Complet izolati

In alte trei sate din Prahova situatia este similara, numai ca aici au ramas cate opt locuitori. Satele Draghicesti si Merdela, care apartin de comunele Cosminele, respectiv Posesti, sunt si ele izolate pe varfurile unor dealuri, drumurile de legatura fiind accesibile doar cu carutele. Majoritatea locuitorilor acestor sate sunt in varsta, copiii lor preferand sa plece la oras in cautarea unei vieti mai bune. Cei care mai pot sa ajunga dupa provizii, in localitatile apropiate, sunt nevoiti sa le care in spate pe o distanta de peste cinci kilometri. Cei opt locuitori ai satului Gresia – care apartine de comuna Starchiojd – nu au in case nici curent electric, acestia utilizand, inca, legendarele felinare sau lumanari. Despre televizor sau radio ce sa mai vorbim! Din sase case, cate sunt construite in satul Gresia, mai sunt locuite doar patru.

Mai putin de 25 de locuitori in 25 de sate

Conform informatiilor primite de la Directia Generala de Statistica (DGS) Prahova, 25 de sate din judet au sub 100 de locuitori, in alte 31 de sate locuiesc intre 100 si 200 de prahoveni, iar in 32 de localitati mai stau peste 200 de oameni. Statistica a fost efectuata acum patru ani si vrem sa credem ca locurile nu s-au inrautatit si mai mult. “Tinerii vin in orase in cautarea unor locuri de munca, iar unii dintre batranii care mai ramasesera, intre timp, au decedat. De aceea, la urmatorul recensamant este posibil ca numarul satelor cu mai putin de 300 de locuitori din Prahova sa fie mult mai mare”, sustine directorul executiv al DGS, Niculina Gheorghe.
Gabriela IONITA