Fie ca sunt in varsta sau foarte tinere, multe persoane se confrunta, mai ales in perioada sezonului rece, cu senzatia permanenta de maini si picioare reci. Denumita si boala Raynaud, aceasta senzatie se caracterizeaza, in principal, prin paloare, dureri de degete, in sezonul rece sau in contact cu apa rece. Cand se incalzesc, degetele devin rosii, se umfla, capata un aspect total inestetic, se simt pulsatii dureroase, furnicaturi si, mai ales, senzatia de amorteala. Toate aceste simptome apar in cazul in care se inregistreaza scaderi bruste de temperatura. Cele mai afectate persoane sunt acelea care au un sistem imunitar vulnerabil, cei cu artrita reumatoida, sclerodermii, lupus, dar predispuse pot fi si persoane absolut sanatoase aflate in contact cu frigul. Pe langa sfatul de a evita frigul si alaturi de medicatia recomandata de medic, puteti apela la ajutorul catorva leacuri traditionale:
* Cataplasme din radacina de ghimbir in amestec cu faina de mustar: 30g din fiecare, in amestec cu putina apa calda, se aplica pe talpi. Se tin aproximativ 45 de minute, iar operatia se repeta timp de 15 zile.
* Cataplasma cu hrean ras si varza cruda, strivita. Dupa scoaterea cataplasmelor se pun sosete de bumbac pentru ca amestecul sa actioneze mai bine.
* Bai cu extract de nalba macerata. Se pun, dimineata, 100 g de planta in doi litri de apa si se tin la rece timp de zece ore. Solutia se incalzeste usor si se sta, seara, cca 20 de minute cu picioarele in aceasta.
* Bai de sezut cu macerat de coada calului. Se macereaza aproximativ zece ore 100 g de planta in doi litri de apa. Seara se incalzeste solutia si se face baie de sezut, cca doua minute.