In incinta fostei fabrici de mobila de la Posada, incepand din luna mai a acestui an, functioneaza un magazin de antichitati. Magazinul, unde se vand piese de mobilier si obiecte decorative vechi, ocupa un sfert din spatiul fostei fabrici si are un patron italian.
Ticsite intr-o incapere care ar avea nevoie de renovare, sau insirate in camerele vaste ale unui depozit subteran, pot fi gasite de la dulapuri din lemn masiv, sculptate pe vremea lui Stefan cel Mare, pana la masute din secolul trecut, folosite de aristocratia engleza sau franceza. „Firma noastra comercializeaza piese de mobilier si din strainatate catre Romania, si din Romania catre strainatate. Mobilele sunt cumparate de pe tot cuprinsul tarii si sunt vandute peste granita, in functie de cerere”, ne-a spus Daniela Miron, director al magazinului. Dupa achizitionare, piesele degradate sunt restaurate, inainte de a fi puse in circuitul comercial. De acelasi tratament au parte si mobilele care au suferit in timpul transportului. „In incinta magazinului, pe langa piesele vechi, avem si mobilier nou, facut dupa stilul celui vechi. Le spunem cumparatorilor cand un obiect este vechi in mod autentic, sau doar in aparenta. In privinta preturilor, ele sunt la vedere, lipite pe fiecare produs in parte”. Preturile de pe etichete sunt in euro, pornind de la 5 euro, pentru cel mai mic fleac, pana la 500-600 sau 1.000 de euro, dupa cat de opulent este obiectul pe care au cazut ochii cumparatorului. Cadrul unui baldachin enorm, de care inca nu s-a lipit niciun client, este vandut cu 1.000 de euro; pretul unui sifonier nou-nout, din lemn masiv de nuc, este de 600 de euro.

Vipurile si mobila veche

Toate masinile care trec spre Sinaia sau se duc la Bucuresti se lovesc de firma italianului. Cei instariti, care au morbul antichitatilor in sange, nici nu stau pe ganduri inainte de a vira pe drumul care traverseaza raul Prahova si care (purtandu-i peste un pod militar) ii lasa chiar in fata magazinului. Printre cumparatorii care au poposit aici s-au numarat si cateva figuri politice de vaza. Au intrat, s-au uitat repede, au ales si au achitat, parasind magazinul cu aceeasi discretie cu care intrasera. Fata de politicieni, care trebuie sa ramana „incognito”, numele celorlalte celebritati care s-au „abonat” la magazinul de antichitati din Posada pot fi dezvaluite publicului. „Cea mai importanta vizita pe care pe care magazinul a primit-o, in saptamanile din urma, a fost a printului Dimitrie Sturdza, deja client fidel al acestui loc”, spune Daniela Miron. Ultima achizitie a printului a fost o lada de zestre saseasca, bogata in inflorituri exterioare.

„Am vazut anuntul si l-am tinut minte”

Ca sa apara un client, trebuie sa se scurga cateva ceasuri. Totusi, din patru persoane care vin sa se uite, doi gasesc ceva care sa le placa. O familie din Brasov a picat si ea, pe nepusa masa, la magazin. „Am vazut anuntul cand ne-am dus spre Bucuresti. Acum, la intoarcere, ne-am amintit de el si, desi s-a lasat intunericul, am zis sa oprim”, explica sotia. Brasovenilor le-a cazut cu tronc o noptiera englezeasca, din secolul al nouasprezecelea, in valoare de 200 de euro. Dupa ce au transformat euroii in lei, platind cu bani neaosi, noptiera le-a fost invelita in celofan. La plecare, brasovenii au anuntat directorul magazinului ca isi vor repeta vizita. Ceasuri, patefoane, roti de lemn, putineie, prese pentru facut vin, tasuri, tingiri, arzatoare si o multime de alte obiecte aninate in gospodariile taranesti din secolele trecute isi fac veacul in incaperile fostei fabrici de mobila, cu o mica hartiuta de pret lipita pe ele. Putineele, 80 de euro, fiarele de calcat – 15 euro, ceasurile – 50 de euro. Adevaratii iubitori de antichitati se uita in toate ungherele, cauta in toate cotloanele, nu care cumva sa le scape ceva din acest muzeu scos la vanzare. Cativa euro rapiti economiilor pot da oricarui cumparator certitudinea ca a smuls o bucatica din universul acesta de vechituri de la cei cu sange albastru.
Ionut STANESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorGHID NATURIST