Sedinta comuna a celor doua Camere, consacrata prezentarii raportului Tismaneanu, a fost suspendata, ieri, la putin timp de la incepere, dupa ce Partidul Conservator a cerut o pauza de 10 minute. Sedinta a inceput cu critici vehemente ale parlamentarilor PRM Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor si Verginia Vedinas, la adresa raportului Tismaneanu si a modului de organizare a sedintei. Plenul Parlamentului a respins propunerea PRM ca prezentarea raportului sa fie urmata de dezbateri. In momentul in care presedintele a inceput sa citeasca raportul, C.V.Tudor si Funar l-au intrerupt pe Basescu, afisand o pancarta cu figura presedintelui dupa gratii si pe care scria „Puscaria Mafiotilor”. Presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu, a cerut interventia fortelor de ordine pentru potolirea PRM-istilor. Zeci de participanti la sedinta comuna a Senatului si Camerei fluturau de la balconul Parlamentului cartonase rosii, facand un zgomot infernal. Presedintele Basescu a fost intrerupt, frecvent, din lectura raportului.
In cele din urma, seful statului a inceput sa-si citeasca discursul. ”Ca sef al statului roman, condamn explicit si categoric sistemul comunist din Romania”, a spus Basescu. Tinand cont de faptele prezentate in Raportul Tismaneanu, seful statului a declarat ca „regimul comunist din Romania a fost ilegitim si criminal”. „Concluziile Comisiei, pe care mi le insusesc, afirma ca sistemul comunist totalitar din Romania a fost impus prin dictat strain.
Intr-adevar, a fost vorba de un regim ilegitim, intemeiat pe o ideologie fanatica, o ideologie a cultivarii sistematice a urii, pentru care „lupta de clasa” si „dictatura proletariatului” simbolizau esenta progresului istoric”, a mai spus Basescu. Presedintele Basescu afirma ca numarul victimelor comunismului in Romania poate fi estimat cu aproximatie intre 500.000 si 2 milioane. Seful statului a explicat ca nu se cunoaste inca numarul exact al victimelor comunismului pentru ca istoricii s-au confruntat cu „ascunderea sistematica de catre Securitate, Militie, trupe de granita, a informatiilor” despre persoanele care au fost oprimate de regimul comunist.
Sute de PRM-isti, adusi cu autocarele la Parlament
Aglomeratie mare la intrarea in Parlament, ieri, in jurul orei 15.45, dupa ce aproximativ 250-300 de persoane din diferite judete au coborat din mai multe autocare. Surse din Parlament sustin ca acestea au fost aduse la initiativa deputatului PRM Ilie Merce. O parte dintre persoanele care au asistat la prezentarea Raportului Tismaneanu au recunoscut ca au fost chemate de catre PRM, dar nu stiau care este motivul pentru care se afla in Bucuresti. In ultimele zile, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, amenintase cu boicotarea prezentarii facute de presedintele Traian Basescu.
Liderul PRM Vadim Tudor a incercat sa isi introduca oamenii cu forta in aula Parlamentului pentru a asista la prezentarea raportului asupra comunismului. Ajuns in loja in care se aflau Horia Roman Patapievici, Andrei Plesu si fostul presedinte al Camerei Deputatilor, taranistul Ion Diaconescu, Vadim Tudor a inceput sa urle si mai tare. „Uite cine facea agitatie! Sobolanii de Plesu si Patapievici”, a strigat liderul peremist, contrandu-se cu reprezentantii societatii civile. Ulterior, Gabriel Liiceanu a declarat ca Vadim Tudor a intrat in balconul unde stateau invitatii Presedintiei si i-a amenintat intr-un limbaj „suburban” ca ii arunca de la balcon. El a spus ca liderul PRM i s-a adresat lui Patapievici intr-un mod trivial, spunandu-i, intre altele, „limbric nenorocit”.
Horia Roman Patapievici:
“PSD s-a solidarizat cu comportamentul huliganic”

Scriitorul Horia Roman Patapievici i-a acuzat pe liderii PSD ca s-au solidarizat cu comportamentul huliganic al peremistilor care au boicotat discursul presedintelui Traian Basescu, pe toata durata prezentarii raportului privind comunismul. Patapievici l-a acuzat pe presedintele de sedinta, pesedistul Nicolae Vacaroiu, ca nu a aplicat regulamentul legislativului care prevede clar infractiunea de tulburare a lucrarilor Parlamentului si nu a dispus sanctiunea de evacuare a celor care au huiduit tot timpul, la indemnurile peremistului Vadim. El a mai spus ca este culmea rusinii ca presedintele Senatului, al doilea om in stat, sa se solidarizeze cu un astfel de comportament huliganic, intregul PSD facandu-se vinovat de faptul ca nu a luat atitudine. „A fost o dezonoare pentru Parlament si o zi fasta si remarcabila pentru Romania. Suntem prima tara care condamna comunismul printr-un raport final care este remarcabil in sine si printr-un discurs remarcabil care, din pacate, nu s-a putut auzi. Mare pacat ca nu s-a auzit”, a comentat Patapievici, adaugand ca parlamentarii s-au facut de ras in fata invitatilor straini.
Tariceanu pretinde ca i-a luat-o inainte presedintelui
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, dupa prezentarea de catre Traian Basescu a raportului Tismaneanu, ca initiativa presedintelui este salutara si ca Guvernul a prefigurat aceasta actiune prin o serie de alte masuri, de la legea lustratiei la Institutul pentru Crimele Comunismului. Tariceanu nu a pronuntat numele lui Traian Basescu. „Doresc sa salut aceasta initiativa si sa imi exprim regretul pentru modul in care s-a desfasurat sedinta”, a spus, laconic, premierul, pentru a se referi mai apoi la actiunile similare ale Executivului. „Desprinderea de comunism este un act necesar”, a adaugat el, aratand cum Guvernul a prefigurat initiativa lui Traian Basescu. La acest capitol, premierul a enumerat ordonanta CNSAS, modificarile la legea arhivelor, legea lustratiei si infiintarea Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului.
Mircea Geoana:
„O greseala”

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, dupa discursul presedintelui tarii de condamnare a comunismului, ca raportul „nu angajeaza statul roman si partidele”, iar Basescu a gresit cand a ales sa prezinte concluziile in fata Parlamentului.
Basescu a precizat, la finalul discursului sau de condamnare a comunismului, ca acesta se constituie, potrivit Constitutiei, intr-un act oficial al statului roman. Credem ca raportul, in forma prezentata de comisia Tismaneanu, nu este util si nici credibil in acest moment. Este tocmai opusul a ceea ce spunea presedintele, el redeschide rani din trecut, in loc sa privim catre viitor, exact ce nu avea nevoie Romania in prag de integrare europeana”, a comentat Geoana, afirmand pozitia PSD in dezacord cu ideile prezentate de presedintele Romaniei.
Ticu Dumitrescu:
“Un act de curaj”

Fostul detinut politic Constantin Ticu Dumitrescu a apreciat discursul lui Basescu drept un „act de curaj”, tinand cont de atmosfera creata de peremisti si a declarat ca acestia „s-au dedat la spectacol” pentru ca „nu le cade bine” condamnarea comunismului. „Intr-un fel e bine ca s-a intamplat asa, pentru ca au iesit inca o data in evidenta cei care doresc sa lasam deoparte cei 45 de ani cu sute de mii de morti iar asta nu se poate”, a spus Ticu Dumitrescu referindu-se la boicotarea de catre PRM in Parlament a raportului prezentat de Traian Basescu, pe baza caruia statul roman a condamnat comunismul, declarandu-l un regim ilegitim si criminal.
El a tinut insa sa condamne atmosfera creata in sala in timpul discursului, subliniind faptul ca „spectacolul” a fost dat in prezenta reprezentantilor unor tari straine carora „nu le venea sa creada ce se intampla”. „Este o nota proasta, mai ales acum, cand Romania se pregateste sa intre in Europa”, a conchis Dumitrescu. Fluieraturile simpatizantilor si parlamentarilor PRM mobilizati cu aceasta ocazie, inarmati cu cartonase rosii pe care i le aratau sefului statului, l-au facut pe Basescu sa isi intrerupa discursul de patru ori in primul sfert de ora. De altfel, Basescu si-a intrerupt discursul si din cauza tusei, cauzata de efortul de a acoperi vociferarile PRM. „Deci, in mod cert, eu nu ma opresc!”, a avertizat Basescu inca de la prima intrerupere.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorGHID NATURIST