Sintagma ?

Intr-o revista a aparut un articol intitulat „Mananc, deci ma imbolnavesc !”, semnat de o doctorita specialista in boli infecto-contagioase. Autoarea este convinsa ca titlul articolului sau constituie o sintagma. O citam: „Iata, dragi prieteni, o sintagma menita sa ne puna pe ganduri”.
In realitate, constructia sintactica „Mananc, deci ma imbolnavesc !”, este, nu o sintagma, ci o fraza, care-i alcatuita din doua propozitii principale: 1) Mananc; 2) deci ma imbolnavesc. Sintagma nu poate fi nici macar propozitie, daramite fraza.
Ea (sintagma) este „Unitate semantico-sintactica stabila, formata dintr-un grup de doua sau mai multe cuvinte, intre care exista raporturi de subordonare; p.ext. (prin extensiune): locutiune, expresie – Din francezul syntagme”. Am citat din DEX, editia a II-a, 1998, pagina 992, coloana a II-a.
Inainte de a continua analizarea termenului „sintagma” se cuvine sa aratam ca abrevierea „p.ext.” (prin extensiune) inseamna „prin largirea intelesului cuvantului explicat”.
Ilustram definitia sintagmei prin cateva exemple:
1) In departare se vad pomi multi.
2) La o margine a satului meu incepe o padure de stejari.
3) Este o padure deasa de stejari.
4) E o padure deasa de stejari tineri, inalti si puternici.
5) Frumoasa padure de stejari din marginea de sud a satului meu natal este vizitata si de turisti straini.
Prima dintre cele cinci sintagme este alcatuita din doua cuvinte (pomi multi), iar ultima cuprinde 12 termeni (Frumoasa padure de stejari din marginea de sud a satului meu natal). In propozitia dezvoltata din pozitia a 5-a exista si o sintagma formata din doua vorbe (la fel ca in prima propozitie), anume, „turisti straini”.
De retinut mai este si precizarea ca, in randul termenilor sintagmatici (adica alcatuitori de sintagma), nu trebuie sa existe niciun verb predicativ, avand in vedere ca prezenta acestei parti de vorbire creeaza o propozitie.
Mihai Stere DERDENA