Terapie pentru durerile de coloana
Durerile cronice de coloana ar putea fi tratate cu ajutorul celulelor susa prelevate chiar de la pacient, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie.
Echipa de cercetatori de la Universitatea din Manchester spera ca tratamentul dezvoltat de ei va fi disponibil in aproximativ trei ani.
Expertii analizeaza modul in care se pot reconstrui discurile intervertebrale ale coloanei care au functia de a proteja impotriva socurilor. Deteriorarea acestor cartilaje fibroase si elastice asezate intre vertebre si care servesc la solidarizarea acestora este principala cauza a durerilor de spate mai ales din regiunea lombara.
In Marea Britanie, anual sunt diagnosticate peste 12 milioane de persoane cu astfel de dureri.
Noua terapie, dezvoltata de echipa de cercetatori coordonata de medicul Stephen Richardson, utilizeaza celule susa mezenchimale prelevate din maduva osoasa pentru a regenera discurile intervertebrale.
Celulele susa mezenchimale sunt capabile sa se dezvolte in mai multe tipuri de celule, precum cele osoase, cartilaginoase, adipoase si musculare.
Acestea sunt cultivate in laborator, imbracate intr-un gel special pe baza de colagen si implantate in coloana. Pentru ca aceste celule sunt extrase chiar de la pacientul in cauza exista putine probabilitati ca acest transplant sa fie respins de sistemul imunitar al organismului.
Richardson planuieste sa inceapa testele pe subiecti umani in cursul anului urmator. Medicul a mai spus ca, in principiu, dupa o astfel de procedura pacientul ar trebui sa se intoarca acasa in aceeasi zi. In prezent, durerile de coloana sunt tratate cu o combinatie de analgezice, fizioterapie si chirurgie. Succesul acestor tratamente este insa limitat si originea problemei nu este eliminata.