La Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, cea mai mare unitate spitaliceasca din judet, in fiecare luna, zeci de pacienti sunt adusi in urma incidentelor provocate de consumul excesiv de alcool. Nu este zi din saptamana, in care unul-doi pacienti, beti morti, sa nu aiba nevoie de servicii medicale si, cel mult la doua zile, sa nu fie adus unul in coma alcoolica.
Departe de a fi doar evenimente sporadice si iesite din comun, numarul persoanelor, care vin in situatii de multe ori critice, este in crestere. De la accidentele rutiere, in care, ori persoana vatamata ori autorul au consumat bauturi alcoolice, pana la agresiuni fizice, in special bataile casnice, la camera de stabilizare sunt inregistrati, lunar, zeci de barbati, femei si adolescenti.
Dupa cum ne-a declarat Violeta Tanase – medic primar la Sectia de Stabilizare, din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti: “In momentul in care pacientii sunt in stare de ebrietate, acestia nu sunt cooperanti, ba dimpotriva, multi dintre ei sunt recalcitranti si reactioneaza in doua moduri: ori refuza terapia, ori cer ingrijiri medicale ca si cum ar fi afectati de o boala extem de grava.” Conform celor spuse de interlocutoarea noastra, aceasta situatie de criza este din ce in ce mai prezenta.
Seria incidentelor provocate de abuzul de alcool a crescut si mai mult odata cu aparitia tulburelului si a tuicii de prune. Dupa cum ne-a confirmat medicul, incidenta maxima se inregistreaza mai ales in zonele viticole: Valea Calugareasca, Tohani, Urlati etc, unde atat barbatii cat si femeile isi ineaca amarul, band cot la cot. Prin influenta deloc neglijabila pe care o exercita asupra starii de sanatate, bauturile alcoolice au ajuns o problema deosebita. “Unul dintre primele organe afectate este creierul. Alcoolul afecteaza puterea si capacitatea de judecata a omului, intrucat, acesta este absorbit in sange cam in cinci minute, si astfel ajunge in toate regiunile corpului. De asemenea, alcoolul este o cauza importanta in diverse boli: hepatice (hepatita, ciroza, tumora hepatica), gastro-intestinale (gastrita, ulcer peptic, pancreatita acuta si cronica), cardio-vasculare (cardiomiopatie, aritmii), tulburarile hematologice (anemie, leucopenie), cancere (la nivelul cavitatii bucale, faringelui, esofagului, ficatului), deficientele vitaminice” a mai mentionat dr. Violeta Tanase.
Se considera ca alcoolul reprezinta un stimulent care invioreaza si da putere de munca, mareste pofta de mancare, apara de boli, in special de gripa, si mai ales incalzeste. Insa, cea mai periculoasa dintre prejudecati o constituie aceea conform careia copilului nu-i strica putin alcool. Aceasta mentalitate este extrem de des intalnita in mediul rural, unde multi parinti le dau copiilor sa guste, pentru a-i “cali”.