* Sute de noi cazuri inregistrate anual in Romania
*39,5 milioane de bolnavi in lume
* In 2006, maladia a omorat 2,9 milioane de oameni

Epidemia SIDA la nivel global continua sa creasca, iar in unele tari unde numarul persoanelor cu SIDA era stabil sau in scadere, s-a inregistrat, in prezent, un procent ridicat al persoanelor infectate cu HIV, avertizeaza recent un raport de specialisti.
Totusi, s-a observat atat un declin privind infectia cu HIV in unele tari, cat si tendinte pozitive in viata sexuala a tinerilor.
Epidemia in Europa Centrala ramane scazuta in comparatie cu restul Europei. In 2005, doar patru tari au raportat peste o suta de noi cazuri de SIDA: Polonia – care a inregistrat 652 de persoane, Turcia – 332 de cazuri, Romania – 205, Serbia si Muntenegru – 112 si Ungaria – 110.
Felul in care se contracteaza virusul variaza insa, cel mai frecvent fiind ca urmare a contactului heterosexual neprotejat, aceasta in cazul unor tari ca Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Romania, Turcia.
Sexul neprotejat intre barbati predomina si este cauza contractarii HIV in Croatia, Cehia, Ungaria si Slovenia, iar imbolnavirea cu SIDA, pentru ca s-au folosit echipamente medicale nesterile, s-au raportat predominant in Polonia.
Noile date UNAIDS/WHO din 2006 arata ca exista in lume 39,5 milioane de persoane cu HIV. De asemenea, exista 4,3 milioane de noi infectii raportate in 2006, 65 la suta dintre acestea fiind inregistrate in tarile din Africa si cresteri importante in Europa de Est si in Asia Centrala, unde exista unele indicatii ca ratele infectiei au crescut cu 50 la suta din 2004.
In 2006, au murit din cauza SIDA 2,9 milioane de oameni.
Studiul remarca faptul ca au fost inregistrate tendinte pozitive in privinta obiceiurilor sexuale ale tinerilor in ultimii zece ani, in multe tari cu o rata ridicata a infectiei cu SIDA. Ei au inceput sa foloseasca prezervativul, isi incep viata sexuala mai tarziu si au mai putini parteneri.
Declinul epidemiei HIV printre tineri, intre 2000 si 2005, este evident in Botswana, Burundi, Coasta de Fildes, Kenya, Malawi, Rwanda, Tanzania si Zimbabwe.
In China, s-au inregistrat multe exemple privind eficienta celor care lucreaza in industria sexului, remarcandu-se succese vizibile, din moment ce un numar mare pe persoane a inceput sa foloseasca prezervativ.
In Portugalia, diagnosticarile cu HIV din cauza utilizarii de catre consumatorii de droguri a unui echipament infectat au scazut cu aproape o treime (31 la suta) in 2005, comparativ cu 2001 si aceasta in urma implementarii unor programe anti-sida.
Insa in multe tari, programele de prevenire HIV nu ajung la oamenii vulnerabili, inclusiv la cei tineri, femei, fete, homosexuali, dependenti de droguri sau alte minoritati.
Potrivit raportului, exista o crestere in cazul homosexualilor mai ales din Cambodgia, China, India, Nepal, Pakistan, Thailanda si Vietnam, insa programele de prevenire nu reusesc sa ajunga la aceasta categorie sociala. Asa cum nu sunt eficiente nici in cazul consumatorilor de droguri si al celor care lucreaza in industria sexului in America Latina, Europa de Est si, in special, in Asia.
Raportul arata ca nu se stiu lucruri suficiente in legatura cu sexul protejat si HIV in multe tari, iar multe persoane din tari unde epidemia are un impact puternic, precum cele din Africa de Sud, inca nu cred ca pot lua SIDA.