* Tumori * Infertilitate * Dependenta psihica
* Dureri ale degetelor si incheieturilor
* Interzise copiilor sub 8 ani

Telefoanele mobile utilizate in exces afecteaza productia de sperma, cu potentiale consecinte devastatoare pentru rata de fertilitate la nivel global, informeaza editia electronica a cotidianului Independent.
Microundele emise de telefoanele mobile reduc numarul, mobilitatea si calitatea spermatozoizilor la aproape jumatate, la nivelul la care unii barbati devin infertili, este concluzia cercetatorilor.
Aproape un miliard de persoane din lumea intreaga utilizeaza telefoane mobile, iar in unele tari numarul acestora creste cu 20 – 30% pe an.
Cercetatorii de la Reproductive Research Centre de la Cleveland Clinic Foundation, Ohio, au analizat sperma a 364 de barbati care aveau probleme de fertilitate.
Barbatii care utilizau in exces telefonul mobil (peste patru ore zilnic) aveau cel mai mic numar de spermatozoizi, 50 de milioane pe mililitru, fata de 86 de milioane pe mililitru la barbatii care nu utilizau prea mult telefonul mobil.
Studiul a fost realizat in Mumbai, India, unde telefoanele mobile inca nu au ajuns la toate grupurile sociale.
Profesorul Ashok Agarwal, coordonator al studiului, a declarat: „In cazul celor patru parametri, numar de spermatozoizi, mobilitate, viabilitate si morfologie, s-au inregistrat diferente importante intre cele doua grupuri.”
„Oamenii utilizeaza telefoanele mobile fara sa se gandeasca la consecinte. Este ca si cum ai utiliza o periuta de dinti, dar mobilele pot avea un efect devastator asupra fertilitatii”, a adaugat Agarwal.
Studiul ridica noi intrebari in ceea ce priveste influenta telefoanelor mobile asupra sanatatii.
Studii anterioare au scos la iveala alte potentiale efecte daunatoare ale telefoanelor mobile asupra sanatatii.
Presedintele Health Protection Agency, sir William Stewart, a spus anul trecut ca telefoanele mobile nu ar trebui utilizate de copiii cu varste sub opt ani pentru ca nu se cunosc efectele negative pe termen lung pe care aceste dispozitive le-ar putea avea. Subiectul constituie, de altfel, o prioritate pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii. Un studiu aparut anul acesta a scos la iveala faptul ca utilizatorii regulati de telefoane mobile nu prezinta riscul de a dezvolta tumori pe creier, desi exista o probabilitate mai mare ca aceste tumori sa apara pe partea capului unde se foloseste telefonul mobil.
Doctorii au identificat un numar din ce in ce mai mare de persoane care sufera de dureri ale degetelor si incheieturilor mainilor din cauza compunerii constante de mesaje text (SMS).
Unele persoane au dezvoltat dependenta psihica de telefonul mobil, conform unui studiu recent realizat de o echipa de cercetatori australieni.
Rezidentii din regiunile rurale sunt mai expusi riscurilor, deoarece antenele de telefonie mobila plasate de obicei in aceste zone emit semnale mai intense, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de suedezi.