Consumul excesiv de carne rosie ar putea dubla riscul de aparitie a cancerului la san, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani.
Cercetatorii sunt de parere ca o portie si jumatate de carne rosie consumata zilnic dubleaza riscul de aparitie a cancerului mamar comparativ cu un consum de carne rosie de trei sau mai putine ori pe saptamana.
Studiul s-a desfasurat in perioada 1989 – 2003. In 1991, 1995 si 1999, voluntarele au completat niste chestionare in care trebuiau sa indice cat de des au consumat 130 de alimente si bauturi diferite.
O data la doi ani, voluntarele trebuiau sa raporteze daca au fost sau nu diagnosticate cu cancer la san. Cazurile erau confirmate prin rapoarte medicale.
Cercetatorii au mai studiat si natura tumorilor aparute, fiind interesati daca acestea erau alimentate de hormonii estrogen sau progesteron.
La finalul acestui studiu, 1.021 de femei dezvoltasera deja cancer la san. Voluntarele care consumasera zilnic peste o portie si jumatate de carne rosie aproape isi dublasera riscurile de cancer.
“Mai multe mecanisme biologice pot explica asocierea pozitiva dintre consumul de carne rosie si riscul de diagnosticare cu cancer la san”, a declarat profesorul Eunyoung Cho, coordonator al studiului.
Carnea rosie procesata si gatita contine substante cancerigene precum aminele heterociclice care se formeaza in timpul prepararii. O a doua explicatie este data de hormonii de crestere administrati vacilor in Statele Unite, dar care nu sunt administrati animalelor in Europa. O a treia explicatie este ca acest tip de carne este o sursa de hemuri de fier, compusi care provoaca dezvoltarea tumorilor alimentate de estrogen.