Din anul 1997, pana in octombrie 2004, cadrele didactice au fost platite aplicand gresit o formula de calcul, stabilita de Ministerul Educatiei: in loc ca sporurile sa se aplice salariului de baza prin inmultiri succesive (spor la spor), acestea au fost calculate inmultindu-le pe fiecare in parte cu salariul de baza (facandu-se apoi suma lor). Din aceasta greseala au rezultat diferente care ajung, in unele cazuri, la zeci de milioane de lei, pentru un singur cadru didactic. In 2006, sindicatele din invatamant au dat inspectoratele in judecata, avand castig de cauza in toate instantele de pe cuprinsul tarii. Cum actiunea in instanta a fost facuta abia in 2006, aplicandu-se termenul de prescriptie de trei ani, inspectoratele trebuia sa restituie cadrelor didactice drepturile salariale cuvenite doar pentru perioada aprilie 2003 – octombrie 2004. In urma marii greve din toamna anului trecut, Guvernul a convenit sa acorde cadrelor didactice drepturile salariale de care acestea fusesera private in completarea termenului de prescriptie, astfel incat, in total, acestora sa li se restituie diferenta de bani pentru o perioada de trei ani. Banii pe care Guvernul a convenit sa-i restituie, in urma actiunii sindicale, sunt platiti in rate lunare (egale cu numarul lunilor pe care se face aceasta restitutie), dispozitia de plata venind in luna februarie 2006, printr-o ordonanta de urgenta. Pe de alta parte, banii castigati in urma actiunii in instanta ar fi trebuit platiti de catre inspectoratele judetene intr-o singura transa. Cum sindicatul cadrelor didactice de pe Valea Prahovei, FSLI Valea Prahovei, a dat in judecata Inspectoratul Judetean de Invatamant Prahova in aprilie 2006, iar actiunea judecatoreasca a primit sentinta favorabila in luna iulie, cadrele didactice de pe Valea Prahovei se asteptau ca banii sa le fie restituiti inca din vara.
Sentinta a fost data in iulie…
Astfel, Dan Bujor, liderul FSLI Valea Prahovei, spune ca primariile au comis o ilegalitate intarziind plata acestor bani. In opinia sa, imediat ce au primit sentinta judecatoreasca (in procesul pe care sindicatul l-a avut cu inspectoratul scolar – parat activ, primariile au avut calitate de parat pasiv), plata derulandu-se, de fapt, de catre acestea, primariile aveau obligatia sa intocmeasca o nota de fundamentare – in care sa stipuleze suma cuvenita cadrelor didactice – pe care sa o trimita la Consiliul Judetean Prahova. In baza acesteia, potrivit lui Dan Bujor, Consiliul Judetean intocmea o alta nota de fundamentare pe care sa o trimita Guvernului, nota in baza careia Executivul sa vireze banii aferenti diferentelor de plata la salarii catre Consiliul Judetean Prahova si catre primarii. „Desi am castigat procesul cu Inspectoratul Judetean in luna iulie, nici pana astazi, toate cadrele didactice de pe Valea Prahovei nu si-au primit drepturile de care au fost frustrate prin acea eroare de calcul. Este o ilegalitate: pe sentinta judecatoreasca scrie ca este executorie si ca trebuie pusa in practica cel tarziu cu 15 zile de la data pronuntarii sale. Nu pot sa inteleg lejeritatea cu care primarii si Consiliul Judetean trateaza dispozitia unei instante judecatoresti. In strainatate, lumea cand aude de lege ingheata, nici nu intra in discutie sa nu i se supuna”. Pe de alta parte, Dan Bujor spune ca „Plata acelei parti a drepturilor salariale restituite prin transe lunare – convenita in urma acordului dintre Guvern si sindicate – este in derulare la toate scolile”. De aceeasi parere cu Dan Bujor, care vede in primarii cauza tergiversarii platii acestor bani, sunt si cadrele didactice cu care am stat de vorba la Comarnic, la Grupul Scolar „Simion Stolnicu” si la Scoala nr. 2 din Vatra Sat. In plus, acestia acuza Primaria de a le fi dat luna aceasta doar 90% din salarii.

…iar situatia platilor, intocmita abia in septembrie

Primaria Comarnic neaga, insa, aceasta responsabilitate. Directorul economic Dorina Scumpu spune ca era in sarcina Grupului Scolar „Simion Stolnicu” sa trimita primariei o situatie cu drepturile salariale pe care profesorii le au de primit in urma sentintei judecatoresti. „Noi suntem doar o entitate prin intermediul careia grupul scolar primeste banii de la Consiliul Judetean si Guvern. Nu avem acces la gestiunea lor financiara si nu puteam intocmi acea nota de fundamentare pentru ca nu puteam sti cati bani reprezinta aceste diferente de plata. Grupul Scolar «Simion Stolnicu» ne-a trimis o situatie in acest sens abia pe data de 6 septembrie (in foto), pe care noi, chiar in ziua urmatoare, am inaintat-o Consiliului Judetean. Este absurd sa fim acuzati ca nu vrem sa dam acesti bani, din moment ce nu noi suntem cei care-i acorda, ci Guvernul”.
Cati bani mai sunt in cont ?!
De asemenea, Dorina Scumpu a amintit ca acordarea salariilor doar in proportie de 90% se explica prin faptul ca grupul scolar a platit diferentele salariale (cele aferente acordului cu Guvernul) din fondurile salariale pentru anul 2006. „Bugetul pentru anul 2006, stabilit in 2005, nu a fost gandit luand in calcul plata acestor drepturi restante, pentru ca Ordonanta de Guvern a fost data in luna februarie 2006, iar sentinta judecatoreasca – in luna iulie 2006. Desi bugetul anului 2006 nu permitea sa faca acest lucru, grupul scolar s-a apucat sa plateasca diferentele salariale inca din lunile de vara. In felul acesta, s-a ajuns ca, in luna noiembrie, in cont sa nu mai existe bani decat pentru plata a 90% din drepturile salariale curente. Nu trebuia efectuate aceste plati, pana cand bugetul nu era suplimentat in urma unei hotarari a Consiliului Judetean. In felul acesta, a avut de suferit personalul auxiliar al scolilor din Comarnic, care, luna aceasta, a primit cu 10% mai putini bani, desi nu a beneficiat in niciun fel de plata acelor diferente aferente perioadei 2001-2004. La ora actuala, in cont mai sunt 400 de lei”. Nina Dinu, contabilul Grupului Scolar „Simion Stolnicu”, recunoaste spusele directorului economic al Primariei Comarnic: „Este adevarat ca am platit din banii de salarii pe anul 2006 acele diferente. Dar si daca nu faceam acest lucru, banii de care dispuneam tot nu ne-ar fi fost de ajuns pentru toate lunile anului”. Contabilul mai spune ca, pentru a putea plati cei 90% din remuneratii, a trebuit sa nu achite Trezoreriei drepturile sociale aferente salariilor. Altminteri, cadrele didactice ar fi primit 78% din salarii, nu 90%. „Nici vorba sa mai fie in cont 400 de lei. Dupa stiinta mea, mai sunt doar 22 de lei!”, spune Nina Dinu.
Ionut STANESCU