Clubul Sportiv Carpati isi pregateste intrarea in teren
In urma cu trei luni, la Sinaia, s-a infiintat Clubul Sportiv Carpati. El este subordonat Consiliului Local Sinaia, sustinut cu bani de la bugetul orasului si are ca principala dotare sala de sport construita acum doi ani (foto), in urma programului derulat de Agentia Nationala de Investitii. „Hotararea Consiliului Local de a infiinta Clubul Carpati vine dupa cativa ani de amanari si reprezinta o incercare a administratiei sinaiene de a revitaliza sporturile de iarna, sporturi care, de ceva timp, au intrat intr-un con de umbra. Ne consideram statiunea cu cel mai bun domeniu schiabil din Romania si trebuie sa folosim acest avantaj”, spune Gheorghe Badaran (foto), directorul clubului recent infiintat si consilier local. „Clubul Sportiv Carpati va avea, pentru inceput, patru sectii: schi, sanie, fotbal si sah. Echipa de fotbal Carpati Sinaia este, in prezent, sustinuta de niste persoane juridice care au dificultati financiare. Potrivit estimarilor noastre, pentru a o prelua si a o mentine la acelasi nivel de performanta va trebui sa alocam anual 700 de milioane de lei vechi. Cat despre sectia de sah, intretinerea acesteia ne va costa o nimica toata: 50 de milioane de lei vechi pe an, bani necesari pentru plata inscrierilor si a deplasarilor la concursuri”, ne spunea interlocutorul nostru. Desi au trecut trei luni de la hotararea Consiliului Local prin care clubul lua fiinta, acesta nu si-a putut incepe activitatea, deoarece procedurile de inregistrare in Registrul Sportiv al Agentiei Nationale de Sport sunt foarte anevoioase.
Bannerele vor sprijini zidurile Clubului
Totusi, directorul clublului declara ca se apropie de obtinerea Certificatului de Inregistrare Sportiva, drept pentru care, saptamana viitoare, vor incepe discutiile pentru angajarea antrenorilor de schi si sanie: „Dorim ca sectiile sporturilor de iarna sa-si inceapaactivitatea inainte de caderea zapezii. Dupa angajarea antrenorilor, vom stabili dimensiunea fiecarei sectii in parte. Desi, in prima faza, la Clubul Carpati vor predomina juniorii, in timp, intentionam sa trecem la nivelurile superioare de performanta. Pentru anul acesta, clubul are un buget de 1,45 de miliarde de lei vechi, dintre care pentru echipamentul sportiv dispunem de 250 de milioane de lei vechi. Deoarece resursele bugetare nu sunt suficiente, va trebui sa folosim metode moderne de management si marketing, pentru a atrage bani. Astfel, intentionam sa incheiem contracte de sponsorizare, oferind firmelor, posibilitatea de a-si monta bannere pe peretii salii de sport. Avem atuul ca, saptamanal, in aceasta sala, intra sute de copii: aici isi tin orele de educatie fizica elevii de la Scolile «George Enescu» si «Principesa Maria»”.
Doar bridgeul e gratis
Consilierul afirma ca, printre planurile sale pentru viitorul apropiat, figureaza si construirea unei anexe la actuala cladire administrativa. „In afara salii de sport, spatiul clubului este destul de restrans, si, pentru a elibera niste incaperi si a le pune la dispozitia activitatilor sportive, am avea nevoie sa mutam serviciul administrativ intr-un mic corp de cladire alaturat”. Desi isi va incepe activitatea doar cu cele patru sectii mai sus specificate, Clubul Carpati are in portofoliu si alte discipline. In masura gasirii fondurilor necesare, pentru fiecare in parte se va deschide o sectie. Deocamdata, pe langa cele patru sectii, a inceput sa se contureze o sectie de bridge. „Avem cativa pasionati in Sinaia. Pentru acest joc nu este nevoie de nicio finantare: practicantii isi achita singuri toate cheltuielile, iar premiile sunt formate din banii cu care vin singuri de-acasa”, spune Gheorghe Badaran.
Ionut STANESCU