Patologia venoasa afecteaza aproape 50% din populatie, fiind o importanta cauza de morbiditate, cu o distributie variabila pe sexe si categorii de varsta. Ulcerele venoase apar atunci cand sangele nu mai circula normal prin venele membrelor inferioare. Tipic, ulcerele venoase apar pe una dintre partile laterale ale portiunii inferioare a gambei.
Principala cauza este aceea ca venele au valve care au rolul de a dirija fluxul de sange spre inima. In cazul insuficientei venoase, aceste valve sunt distruse si sangele nu mai este directionat spre inima si stagneaza in membre. Circulatia este astfel ingreunata si sangele trece din vase in tesuturile din jur, unde se acumuleaza. Tesuturile din jurul venelor se distrug in timp si apar ulcerele venoase. In lipsa tratamentului poate aparea o rana deschisa. Din venele afectate, adesea se scurge un lichid clar si de cele mai multe ori sunt acoperite de o crusta de culoare galbena.
Marginile ulcerului sunt neregulate, iar pielea din jurul sau se subtiaza si are o culoare rosie-maronie. Pacientii mai pot prezenta si:
– durere (uneori ulcerele venoase pot fi nedureroase)
– cresterea in volum a membrelor inferioare si prezenta furnicaturilor; aceste simptome sunt accentuate la sfarsitul zilei, atunci cand pacientul sta in picioare si scad in intensitate atunci cand picioarele sunt ridicate.
– piele sensibila; pielea din jurul ulcerului poate prezenta eruptii din cauza medicamentelor cu aplicare topica (locala), a parfumurilor sau a altor ingrediente din creme si lotiuni; in acest caz aceste eruptii sunt reunite sub denumirea de dermatita de contact.
Pentru ca ulcerele venoase apar ca urmare a unei circulatii deficitare, ele se vindeca greu. Atunci cand apar primele simptome ale ulcerului trebuie contactat medicul specialist, pentru a se preveni aparitia unei rani deschise. Daca ulcerul este deja format trebuie initiat imediat un tratament, pentru ca un ulcer de dimensiuni mici se vindeca mai usor decat un ulcer de dimensiuni mari. Ulcerele venoase se pot infecta, aparand in aceasta situatie urmatoarele semne: un miros neplacut, puroi care se scurge din rana, tegumentele din jur sunt de culoare rosu intens si dureroase. Este important sa se stie, inainte de a incepe tratamentul, daca ulcerul de la nivelul gambei este de origine venoasa, sau are alte cauze.
Cheia tratamentului ulcerelor venoase este reprezentata de folosirea ciorapilor compresivi si pozitia picioarelor mai sus decat nivelul inimii, pe cat de des posibil. Compresiunea realizata de folosirea ciorapilor elastici ajuta sangele sa circule prin sistemul venos spre inima, impiedica trecerea sangelui in tesuturile din jur si acumularea in aceste tesuturi.
Pacientii care urmeaza tratamentul compresiv o durata lunga de timp au sanse mai mari de vindecare decat cei care urmeaza acest tratament intermitent sau pe o durata scurta de timp. Recurentele pot fi prevenite prin purtarea in continuare a acestor ciorapi si dupa vindecarea ulcerului.