* Interviu cu presedintele Curtii de Apel Ploiesti, Aida Liliana Stan
– Ce inseamna, pentru o instanta care acopera trei judete, Ziua Europeana a Justitiei Civile ?
– O invitatie adresata cetatenilor care au sau nu de-a face cu acest loc, in care se imparte dreptatea. Si-au anuntat prezenta, ca si anul trecut, grupuri de elevi sau studenti – cu predilectie de la Drept – care iau astfel cunostinta, in masura in care pot fi indeajuns cateva ore, despre conditiile de lucru ale magistratilor, despre cum se infaptuieste actul justitiei si alte aspecte care sunt legate de acest domeniu.
– Pentru Curtea de Apel Ploiesti este o zi care trebuie sa fie sarbatorita fiindca asa cer uzantele ?
– In nici un caz. Luam in serios aceasta manifestare, care se desfasoara sub genericul „Ziua usilor deschise”. Iar, „proba” pentru ceea ce spun o constituie anuntata vizita a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Galca, la Tribunalul din Dambovita, aflat pe raza Curtii de Apel Ploiesti.
– O afirmatie de genul „in justitie exista clanuri, in care sunt prinsi parinti, fii, soti, cumnati” in ce masura va deranjeaza ?
– A devenit parca un lait-motiv ca, sistematic, sa fie lovita magistratura. Sigur, exista, ca in fiecare domeniu, disfunctionalitati. Sunt erori, fiindca este omeneste sa mai si gresesti, dar atentie!, fac vorbire despre erori care pot fi indreptate prin caile de atac. Personal, nu ma mai mira aceasta actiune concentrata asupra noastra. Magistratura a devenit o tinta facila pentru multi si, ce-i mai hilar, acesti „multi” nici nu au intrat intr-o sala de judecata, de curiozitate, spre a vedea cum se desfasoara un proces. Poate vin cu ocazia „Usilor deschise”.
– Ce va irita mai tare? O speculatie de genul ” In proportie de 90%, magistratura este corupta”, sau: ” Un proces judecat in prima instanta este instrumentat de o ruda a aceluiasi judecator in recurs sau apel ?”
– Societatea romaneasca a progresat atat de mult, incat balanta a fost inlocuita acum cu procentele ! Nu ma irita niciuna, fiindca sunt simple fabulatii, iar atat timp cat magistratii Curtii de Apel Ploiesti isi fac treaba cu profesio-nalism, sa-si bata altii capul cu ierarhi-zari sau cifre. Vizavi de aspectul dosarelor judecate „in familie”, pentru cine nu stie, trebuie sa reamintesc ca exista, conform regulamentului de functionare al instantelor, repartitia aleatorie, prin intermediul calculatorului. Pe cale de consecinta, este exclus ca o cauza de la fond sa fie dirijata catre un anumit complet de judecata.
– Este un paradox faptul ca un magistrat da in judecata Ministerul Justitiei ?
– In nici un caz. Este normal ca si el, magistratul, sa aiba acces la justitie. Acest lucru se intampla in toate institutiile publice din tara, nu-i ceva nou decat pentru cei care, fie sunt tendentiosi, fie ignoranti. Cred ca va referiti la faptul ca judecatorii au dat in judecata ministerul, pentru drepturile salariale. In ce consta ilegalitatea ? In nimic. Este un drept al lor, nu un abuz.
– De ce “Ziua justitiei civile” si nu a celei penale sau comerciale ?
– Fiindca se adreseaza cu predilectie oamenilor, societatii civile pana la urma. Ar putea fi vorba despre o reciprocitate intre cei care impart dreptatea si beneficiarii acesteia.
Fl.TANASESCU