Spitalul de boli pulmonare din Breaza respira greoi

Spitalul de boli pulmonare din Breaza (foto1), singurul din judet cu acest profil, ar putea fi inchis, in urma unui proces prin care s-a revendicat pavilionul central in care acesta functioneaza. Cea care a deschis actiune judecatoreasca pentru redobandirea cladirii este o nepoata a sotiei fostului proprietar al vilei, un neamt pe nume Zoldy. Cladirea are aspectul unui vechi conac boieresc: usi de lemn masiv, grilaje de fier cu ornamente florale, parchet, firide si sobe mozaicate.
Singurul fara TBC
Celelalte doua spitale cu profil de pneumologie din Prahova sunt la Floresti si Ploiesti, insa ambele ingrijesc si bolnavi de TBC. „Este singurul spital de boli pulmonare netuberculoase din judet, si, in caz de desfiintare, nu stiu ce unitate sanitara ar putea absorbi patologia de care noi ne ocupam. Aici sunt ingrijiti bolnavii cu pleurezii, abcese pulmonare, fibroze pulmonare sau fostii suferinzi de TBC. Cazurile de tuberculoza pe care le depistam le trimitem la unitatile specializate”, spune dr. Maria Lazar (in foto), directoarea Spitalului de boli pulmonare din Breaza.
Spitalul are 100 de paturi, femeile fiind internate in vila Zoldy (pavilionul central – n.r.), iar barbatii – in doua baraci situate in curte si construite de catre fortele militare germane, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Tot pe strada Miron Caproiu, spitalul mai detine un corp de cladire, unde este amenajat un laborator de analize medicale. Cladirea laboratorului a fost pierduta intr-un alt proces de revendicare, urmand ca aceasta sa fie evacuata la inceputul anului viitor. „Fara vila Zoldy, nu vom putea sa mai functionam. In ea sunt amenajate cabinetele medicale, farmacia, secretariatul, bucataria si sala de mese”, spune directoarea spitalului. La Spitalul de boli pulmonare din Breaza lucreaza 68 de oameni, dintre care sase sunt doctori: un medic de laborator, patru pneumologi si un tanar care isi face rezidentiatul in aceasta specializare. Spitalul nu inregistreaza pierderi, nu are datorii la Casa de Asigurari de Sanatate. „Sper ca proprietarii sa ingaduie prelungirea activitatii spitalului in schimbul platii unei chirii”, ne-a declarat Maria Lazar.
Si expropriati, si indatorati de stat
Desi instanta de judecata a recunoscut dreptul mostenitorilor asupra imobilului, acestia nu pot intra inca in posesia sa inainte de a plati statului roman banii pentru lucrarile de renovare si intretinere pe care acesta le-a intreprins de-a lungul vremii. Potrivit lui Cosmin Pipoi, juristul Autoritatii de Sanatate Publica (fosta DSP), este vorba despre o suma care trece de 3 miliarde de lei vechi. „Mostenitorii lui Zoldy nu pot dispune de cladire pana cand nu-si vor plati aceasta datorie. Din cate cunosc eu, ei au facut recurs tocmai pentru ca nu au acceptat suma ceruta de stat, suma la care s-au mai adaugat niste penalitati. Aceste penalitati sunt insa calculate de catre Directia de Finante Publice dupa niste baremuri fixe si, de regula, nu pot fi coborate”, spune juristul. Cosmin Pipoi declara ca ASP este un for la ajutorul caruia Spitalul poate face apel, insa nu este obligatia ASP sa asigure asistenta judecatoreasca unitatii sanitare.
Virusul… somajului
Gheorghe Maracineanu, primarul orasului Breaza, declara ca a incercat sa medieze dialogul dintre mostenitorii cladirii si conducerea spitalului: „Pentru oras, acest spital inseamna mult, deoarece aici isi castiga painea 60 de brezeni. De asemenea, laboratorul de pe strada Miron Caproiu rezolva multe dintre nevoile medicale ale localnicilor, scutindu-i pe acestia de drumuri in afara orasului. Pentru judet, desfiintarea spitalului ar fi, de asemenea, o mare pierdere, stiut fiind ca aerul de la Breaza este un remediu de sine statator pentru afectiunile pulmonare. Din discutia pe care am purtat-o cu proprietarii vilei, mi s-a parut clara convingerea acestora de a pastra actuala destinatie a cladirii. Ei consimteau ca o cladire in care a functionat un spital vreme de atatia ani nu va putea fi niciodata folosita drept casa de locuit. Insa se pare ca intentiile lor s-au schimbat intre timp”.
In ciuda pronosticului sumbru privind soarta Spitalului de boli pulmonare de la Breaza, Cristina Podea, directorul interimar al ASP, ne-a declarat ca, in eventualitatea in care acesta va fi desfiintat, pacientii vor putea fi preluati de toate spitalele care au sectii de pneumologie.
Ionut STANESCU