Tot mai multe studii statistice au ajuns la concluzia ca, dintre toate anotimpurile, toamna este sezonul care favorizeaza cel mai mult cresterea in greutate. Ultimele cercetari (incepute inca din 1976) au demonstrat ca persoanele care dorm mai mult – slabesc mai usor. In acest program au participat peste 68.000 de femei cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani, carora li s-a monitorizat programul de somn si fluctuatiile de greutate corporala pe o perioada de 16 ani. Persoanele care au dormit doar cate 5-6 ore pe noapte au castigat in greutate, in jur de doua – trei kilograme, fata de acelea care au beneficiat de 7 ore de somn in fiecare noapte. Lipsa somnului are doua efecte adverse asupra organismului:
* Intensifica senzatia de foame, cu toate ca ati mancat; afecteaza secretia de cortizol – un hormon care are rolul de a controla poftele alimentare.
* Favorizeaza depozitarea grasimilor, deoarece poate afecta posibilitatea organismului de a metaboliza carbohidratii, ajungandu-se la o crestere a nivelului de zahar in sange. Acest lucru va stimula productia de insulina si, implicit, stocarea grasimii.
Specialistii recomanda persoanelor care isi doresc sa slabeasca o revizuire a obiceiului de a dormi si de a manca. Iata cateva sfaturi pentru a slabi “dormind”:
* Nu trebuie sa dormiti cu senzatia de foame, dar nici sa goliti frigiderul inainte de ora de culcare.
* Miscarea fizica trebuie sa faca parte din viata dumneavoastra, insa incercati sa nu o executati inainte cu 3 ore de a va pune in pat.
* Evitati cafeina, nicotina si alcoolul dupa masa, mai ales seara.
* Nu dormiti ziua, daca aveti probleme cu somnul pe timp de noapte.
* Decat sa stati in pat, rascolindu-va in asteptarea somnului mai bine ridicati-va, faceti ceva si abia apoi asezati-va din nou in pat.