Hotelurile isi baga mana, pana la cot, in buzunarele clientilor

Imediat dupa incheierea Targului International de Turism al Romaniei (19-22 octombrie), agentiile de turism – ceva mai lent, si hotelurile – ceva mai repede, au inceput sa afiseze ofertele de cazare pentru Sarbatorile de Iarna. Un grad mare de ocupare se prefigureaza la hotelurile cu clasari mai mici, de doua si trei stele, in timp ce, pentru a-si vinde pachetele de Craciun si Revelion, hotelurile de lux par ca vor trebui sa mai astepte putina vreme. De asemenea, se constata o mai mare flexibilitate a ofertelor lansate de hotelurile de „ranguri” mai mici, si o standardizare crescuta a produselor promovate de hotelurile cu confort ridicat. Astfel, la Hotelul Cerbul din Sinaia (foto1) – 2 stele, camerele au fost adjudecate deja pentru perioada 23 decembrie – 2 ianuarie. Un pachet de Revelion de cinci zile pentru doua persoane a costat 1.300 de lei, aici incluzandu-se cina festiva din noaptea de Anul Nou si bonuri valorice pentru toata perioada, in valoare de 180 de lei. Pentru zilele de 23, 24 si 25, o familie de doua persoane a trebuit sa plateasca 110 lei pe noapte si sa achizitioneze bonuri valorice de 100 de lei. Nici la Hotelul Sinaia (3 stele) nu mai sunt camere libere pentru Revelion, unitatea mai avand disponibil doar pachetul de Craciun. In doua variante: trei nopti si patru nopti. Astfel, doua persoane trebuie sa plateasca 680 de lei pentru un sejur de trei nopti si 860 de lei pentru un sejur de patru nopti. In acesti bani sunt incluse micul dejun pentru fiecare zi, cina festiva din seara de 25 decembrie si un program artistic pentru aceeasi seara.

Platesti pana vezi stele verzi

La Hotelul Anda (4 stele), pentru sejurul de Craciun, mai sunt libere cincisprezece camere, jumatate din capacitatea hotelului, iar pentru sejurul de Revelion, mai sunt libere doar sase camere. Pentru Craciun, un pachet de trei nopti pentru doua persoane costa 900 de lei, el continand micul dejun pentru toate zilele sejurului si o cina traditionala, „colinde si alte surprize” pentru Seara de Craciun. La acelasi Hotel Anda, pretul sejurului de Revelion – pachet de cinci nopti – este de 3.600 de lei, sejurul putand incepe oricand in interva-lul 27-31 decem-brie. Si pentru Craciun, si pentru Revelion, cina festiva este oferita gratuit copiilor de pana la 12 ani. La Hotelul New Montana (foto2) – 4 stele, in perioada 24-29 decembrie, camera dubla costa 256 de lei pe noapte, sejurul minim fiind de doua nopti. Pentru seara de Craciun se mai adauga si pretul unui pachet special in suma de 256 de lei pentru doua persoane. Oferta cuprinde micul dejun pentru toate zilele, acces la piscina, la sala de fitness si la jacuzzi, si o reducere de 50% la cazare pentru copiii cu varste intre 7 si 14 ani. Copiii de pana la 7 ani beneficiaza de cazare si de cina festiva gratuit. Pentru Revelion, New Montana ofera pachete de patru si cinci nopti, pretul unei camere duble fiind de 3.898 lei si, respectiv, 4.234 lei pentru intregul sejur. In oferta sunt incluse si program de gradinita si cinematograf pentru copii, focuri de artificii si „petreceri surpriza”. Hotelul International (4 stele) ofera pentru Craciun doar un pachet de patru nopti, incluzand micul dejun in regim de bufet suedez si o cina festiva pentru seara de Craciun. Pretul unui pachet pentru doua persoane este de 2.200 de lei. Pentru Revelion, pachetul standard de patru nopti costa 3.740 de lei pentru doua persoane. Copiii de pana la 10 ani au cazare gratuita, iar cei cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani beneficiaza de o reducere de 50% din pret.
Totusi, pentru a-i avea alaturi la cina de Anul Nou, parintii trebuie sa plateasca 300 de lei pentru fiecare loc la masa. In tarifele percepute, Hotelul International ofera acces la piscina, sauna umeda si uscata, jacuzzi si sala de fitness.
Ionut STANESCU