Ceaiul de salvie are efecte benefice asupra ficatului, inlaturand balonarile si toate indispozitiile legate de dereglarile functionarii acestui organ. Salvia are actiune depurativa, elimina mucozitatile abundente din aparatul respirator si stomac, stimuleaza pofta de mancare si combate tulburarile intestinale si diareea. De asemenea, se recomanda si in spasme, afectiuni ale maduvei spinarii, dereglari glandulare si tremurul membrelor. Ceaiul de salvie in amigdalite, in vindecarea abceselor, inflamatiilor faringelui si cavitatii bucale. Decoctul de salvie aplicat pe parul umed, mentine culoarea si stralucirea parului vopsit. Totodata, extractul de salvie este folosit in unele medicamente calmante ale sistemului nervos.
Rasina de brad are efecte antiinfectioase, cicatrizante si regenerative foarte puternice. De asemenea, produsul are efecte de stimulare a diurezei si a activitatii rinichilor. In cazul tusei se ia de 3-4 ori pe zi cate o lingurita de tinctura de rasina, amestecata cu o lingura de miere lichida. Este un excelent calmant, dezinfectant si stimulent imunitar pentru zona gatului. Rasina este utilizata si in cazul negilor. In acest sens, pe locul afectat se pune o bucatica de rasina si se acopera cu un plasture. Rasina se tine 24 de ore, dupa care se schimba, tratamentul facandu-se sapte zile la rand. La anumite persoane, produsul poate provoca reactii alergice, atat administrat intern, cat si in contact cu pielea. Din acest motiv, inainte de a incepe un tratament cu rasina de brad, este necesar un test antialergic.

INFOMEDICA

Sfaramarea medicamentelor pentru a fi mai usor de inghitit poate fi pericu-loasa pentru sanatatea pacientilor si uneori chiar fatala. Avertismentul a fost lansat de o echipa de farmacisti care a constatat ca obiceiul poate provoca probleme grave, deoarece substantele active sunt eliberate imediat. Un medicament este format din agentul activ, coloranti, substante de omogenizare si de protectie. Potrivit studiului, spargerea tabletelor a provocat arsuri la contactul cu saliva sau a indus stari de ameteala. Anumite substante pot creste riscul producerii unui infarct. Farmacistii sunt de parere ca medicii sau asistentele care ii sfatuiesc pe bolnavi sa sfarame pastilele pot fi acuzatie de neglijenta.