1 ianuarie 2007. Data la care Romania va fi primita,oficial, in UE. Numaratoarea inversa a inceput. De unde plecam, ce ne asteapta, ce trebuie sa facem pana sa ajungem acolo, iata ce ne propunem sa va prezentam in cadrul acestei rubrici.

Se schimba permisele de conducere

De la 1 ianuarie 2007, carnetele de sofer si certificatele de inmatriculare vor avea o noua fata. In contextul aderarii la Uniunea Europeana, design-ul si insemnele de pe noul document vor fi diferite. In partea din stanga-sus va ramane doar sigla statului nostru, sigla Romaniei. Noul carnet va fi recunoscut in toate statele Uniunii. Iar, elementele de securizare vor fi mai multe. De modificari nu scapa nici certificatul de inmatriculare care va fi compus din doua parti. Prima parte va cuprinde strict certificatul, iar partea a doua va cuprinde cartea de identitate a automobilului, asa cum o stim noi acum. Politistii spun ca noile acte nu vor trebui schimbate imediat dupa data de 1 ianuarie, ci atunci cand documentele expira. Un motiv ar fi acela ca deocamdata nu exista aparatura pentru tiparirea actelor. Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, soferii vor avea de platit o noua taxa pentru masinile aduse de afara – taxa de mediu care va costa aproximativ 2.000 de euro.

Mancarea mai ieftina la anul ?

Specialistii din domeniul alimentar sustin ca preturile produselor de baza din Romania s-ar putea micsora, in medie cu 10-15 la suta dupa aderarea la Uniunea Europeana. Reducerea se va datora eliminarii taxelor vamale si ofertei bogate de alimente care va veni din tarile Europei de Vest, dupa 1 ianuarie 2007. Presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara, Sorin Minea, a declarat ca eliminarea taxelor vamale este doar unul dintre aspectele care vor influenta piata. Companiile multinationale, vor avea sI ele un aport, deorece vor practica la inceput preturi mici, pentru a cuceri piata. Desi in Romania au intrat mai multe astfel de companii, piata nu a fost cucerita, pana acum, deoarece a existat o productie interna foarte puternica.
(G.I.)

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorAstazi,