Colectionari celebri

Personalitati romanesti sau nume celebre din istoria umanitatii au fost cunoscute la vremea lor ca impatimiti colectionari.
* Napoleon Bonaparte colectiona soldati de plumb, cu ajutorul carora demonstra erorile comise de generalii sai pe campurile de batalie din Europa.
* Charles Darwin si-a marturisit, in autobiografia sa, pasiunea de colectionar. De-a lungul timpului a adunat obiecte dintre cele mai diverse de la scoici, timbre, peceti, pana la monede si minereuri.
* Henry Ford, regele automobilului, era un adversar infocat al alcoolului, dar un pasionat colectionar de sticle de gin.
* Albert Einstein colectiona timbre. Filatelia, spunea el, este o recreere dupa o munca intensa.
* Regina Maria a Romaniei, sotia regelui Ferdinand I, a adunat la Castelul Pelisor o valoroasa colectie de arta decorativa in stilul Art Nouveau, printre care lucrari ale unor artisti precum Emile Gallé, Tiffany s.a.
* Publicistul Cezar Bolliac era un impatimit colectionar de monede si antichitati fiind considerat ctitorul numismaticii romanesti.
* Mihail Kogalniceanu a fost si el un pasionat colectionar de arta germana, cele mai importante picturi de scoala germana care i-au apartinut fiind „Buna vestire” de Zeitblom, „Fecioara cu pruncul” de Lucas Cranach cel Batran.
* Dr. Nicolae Minovici, cel care a infiintat primul serviciu de salvare din Bucuresti – fratele Minei Minovici, intemeietorul Institutului Medico-Legal – avea o colectie impresionanta de arta populara, costume din zonele Suceava, Vlasca si Arges, scoarte oltenesti, ceramica de Horezu etc.
Si personalitati din istoria recenta a Romaniei se numara printre pasionatii de obiecte de colectie. Marele jazzist Johnny Raducanu colectioneaza lampi de gaz in miniatura, pictorul Sabin Balasa a adunat, de-a lungul anilor, o mare varietate de pietre de rau, de mare sau de ocean, iar criticul literar Nicolae Manolescu este numismat.