Primaria scoate cetatenii la inaintare in lupta cu Sinter-Ref

Astazi, de la ora 10, la Azuga este asteptat sa se desfasoare un miting de protest in fata fabricii de samota. Oamenii vor manifesta in semn de condamnare a felului in care cei peste 20 de specialisti din Ministerul Mediului deplasati la fata locului au masurat emisiile fabricii de samota. Cele doua laboratoare – de Controlul poluarii mediului (foto1) si de Calitatea aerului – au fost pozitionate, rand pe rand, pe fiecare dintre stradutele limitrofe fabricii de samota Sinter-Ref, incepand cu 31 august. Astazi, 11 septembrie, ele isi vor incheia masuratorile. Din datele care s-au facut deja cunoscute, indicatorii obtinuti nu sunt incriminatorii pentru fabrica si nu pot determina inchiderea acesteia – cerere sustinuta de catre Consiliul Local Azuga. Tinand cont de valorile observate ale noxelor, cei de la Mediu ii acuza pe consilieri ca, solicitand aceasta monitorizare extrem de costisitoare, au dezinformat ministerul, facand precizarea ca Sinter-Ref le polueaza „incontinuu” localitatea, cand, de fapt, fabrica lucreaza doar cate zece zile pe luna, utilizand procedee cu grade de poluare diferite. Pe de alta parte, primarul si viceprimarul iau in deradere aceasta obiectie a celor de la Mediu, spunand ca nu executivul din Azuga a dictat cum sa se faca aceste masuratori. Ei declara ca nu aveau de unde sa cunoasca activitatea exacta a fabricii de samota si ca Ministerul Mediului ar fi trebuit sa organizeze lucrurile de asa natura incat, in momentul deplasarii celor doua laboratoare, Sinter-Ref sa foloseasca toata gama de materii prime si sa functioneze la capacitate maxima. Desi, la prima vedere, solicitarea Primariei este fireasca, se pare ca ea nu poate fi pusa in practica. Pentru a verifica emisiile unui agent economic, Agentia pentru Protectia Mediului nu-l poate obliga pe acesta sa se aprovizioneze special cu materii prime si sa fabrice produse finite fara a avea contracte de desfacere aferente. Controalele se fac fara a afecta interesele economice ale societatii: ele se pliaza pe activitatea firmei si nu firma este obligata sa se plieze pe activitatea de control.
Bani grei pentru cine rapune Samota
Primarul Adrian Purcaru (foto2) ne-a declarat ca, in opinia sa, vina pentru faptul ca au facut in van deplasarea la Azuga le revine celor de la Mediu. „Daca veneau sa faca aceste masuratori atunci cand fabricii, de exemplu, i se taia curentul electric, ce faceau? Tot degeaba se chema ca vin. Ei trebuia mai intai sa se asigure ca fabrica arde toata gama de materii prime, iar apoi sa se deplaseze aici. De unde sa cunoastem noi procesele tehnologice ale Sinter-Ref si de unde sa stim cand se produce ceva si cand altceva?”
Primarul ne-a declarat ca, pe langa faptul ca a autorizat manifestatia de protest, a si incurajat-o: „Oamenii simt ca specialistii de la Mediu vor sa-i pacaleasca, luand ca referinta o perioada in care la Samota se lucreaza nepoluant. Eu chiar i-am incurajat sa iasa in strada. Daca nu se rezolva nimic, ii sfatuim pe cetatenii afectati sa se constituie in parte civila si, lasand la o parte Consiliul Local si Primaria, sa cheme in instanta Sinter-Ref pentru prejudiciile aduse. Oamenii si-au ridicat case aici si se poate demonstra ca, din cauza functionarii Sinter-Ref, activitatea lor turistica nu se poate desfasura.” Desi avocat de profesie, Purcaru declara ca nu-i va reprezenta pe reclamanti in instanta si spune ca azugenii sunt pe cale sa se inspire din procesele care au loc in Occident pentru spete similare: „Cetatenii sunt dispusi sa plateasca avocatul din banii lor. Unii chiar s-au gandit sa-i ofere avocatului un onorariu egal cu intreaga valoare a daunelor materiale pe care acesta va reusi sa le obtina de la Sinter-Ref.”
Ionut STANESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorLa Ploiesti,