Copiii ai caror tati au peste 40 de ani risca mai mult decat alte categorii de copii sa se imbolnaveasca de autism, probabil din cauza unor mutatii sau a altor modificari genetice, au informat cercetatorii americani.
Studiul „ofera probe convingatoare ca varsta paternala avansata este un factor de risc si poate determina declansarea autismului”, a declarat echipa de cercetatori de la Mount Sinai School of Medicine (New York) si Institute of Psychiatry de la King’s College (Londra).
Cercetatorii au descoperit acest lucru dupa ce au consultat mai multe mii de copii nascuti in Israel in anii 1980. Toti barbatii si o treime dintre femeile care s-au nascut in perioada respectiva au fost consultati la varsta de 17 ani si eventualele probleme psihice au fost inregistrate. „In cazul majoritatii copiilor cu tati de 40 de ani sau mai mult, sansele de aparitie a autismului erau de 5,75 ori mai mari decat la cei cu tati mai tineri de 30 de ani”, a precizat studiul.
„Pe de alta parte, materialul genetic maternal nu a aratat nici o degradare o data cu inaintarea in varsta”, precizeaza documentul.
Autismul poate cauza simptome care includ izolarea sociala, comportamente repetitive sau daunatoare si, in unele cazuri, retardare mintala. Aceasta afectiune este o problema destul de grava in Statele Unite, unde 50 de copii, la fiecare 10.000, sufera de autism.
Studiul a stabilit ca mai multe mecanisme genetice s-ar putea sa fie imbatranite o data cu varsta, ceea ce conduce la mutatii spontane in celulele producatoare de sperma.