16.000 de miliarde lei vechi – cuantumul arieratelor
Pentru perioada ianuarie – septembrie a.c., Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Prahova i s-a stabilit, de catre Ministerul Finantelor, un volum al incasarilor la bugetul general consolidat in valoare de 16.000 de miliarde de lei vechi. Chiar daca aceasta inseamna, potrivit specialistilor, echivalentul colectarilor a 10 judete „mai mititele” la un loc, conducerea Fiscului Prahova considera ca sunt sperante ca obiectivul sa fie atins. Cea mai delicata problema cu care se confrunta aceasta institutie, si care greveaza, serios, asupra cuantumului colectarilor de taxe si impozite, o reprezinta datoriile istorice (arieratele) inregistrate de contribuabilii prahoveni. La nivelul celor opt luni ale anului, acestea insumeaza aproximativ 16.000 de miliarde de lei vechi. „Din pacate, doar in cazul a jumatate din aceasta suma avem parghiile legale sa actionam impotriva debitorilor. Este vorba despre blocarea conturilor bancare, popriri si executari silite, masuri aplicate, de altfel, in mod curent. Cealalta jumatate a datoriei amintite se regaseste, insa, in «curtea» societatilor comerciale aflate in faza de reorganizare judiciara sau faliment, situatie in care legea nu ne permite sa aplicam masurile amintite”, ne-a declarat Marin Fatu (in foto), directorul DGFP Prahova.
Trezoreria, cea mai mare banca din Romania
La Directia de trezorerie si contabilitate publica Prahova (care are in subordine alte 18 trezorerii teritoriale), pe langa cele 104 primarii si Consiliul Judetean, isi au conturile bancare peste 12.000 de agenti economici, care lucreaza, in mod direct, cu institutiile publice. Asa se face ca, in primele opt luni ale anului, Trezoreria Prahova a incasat si virat la bugetul general consolidat al statului, de la contribuabilii care isi au conturile aici, 13.564.485.600 RON. Trezoreria are, intre alte multe competente, urmarirea tuturor cheltuielilor de personal, a celor materiale sau a celor necesare functionarii curente a institutiilor publice. De precizat si faptul ca, de la 1 ianuarie 2007, cota de 22 la suta provenita de la bugetul statului si destinata echilibrarii bugetelor locale nu va mai fi repartizata primariilor de catre Consiliul Judetean, ci de Trezoreria Prahova, conform noii legislatii. Drept urmare, activitatea unei trezorerii judetene, de genul celei din Prahova, poate fi asemanata cu cea a unei mari banci din Romania, cu singura deosebire ca, pentru operatiunile efectuate, trezoreria nu percepe comision.
183 de sesizari penale
Chiar daca, in ultima vreme, situatia s-a mai imbunatatit, evaziunea fiscala este inca in floare. O dovedesc verificarile inspectorilor Activitatii de Control Fiscal, din cadrul DGFP Prahova . Numai in perioada ianuarie- august a.c., acestia au stabilit, suplimentar fata de sumele evidentiate in contabilitate, deci neachitate la buget, taxe insumand 1.100 miliarde de lei vechi. Pentru abaterile constatate, pe langa amendarea agentilor economici vinovati cu 34 miliarde de lei vechi, au fost intocmite si 183 de sesizari penale, pentru prejudicierea bugetului statului cu circa 350 de miliarde de lei vechi.
D. CONSTANTIN