La „Eden”, suntem trimisi la origini

In urma cu sapte ani si jumatate, la Breaza, s-a deschis Centrul de sanatate si medicina preventiva „Eden”. Vin aici pacienti care au epuizat celelalte cai de vindecare sau altii, care, avizati de binefacerile naturismului, apeleaza la cure profilactice. Numele „Eden”, pe care sotii Dan si Doina Laza l-au dat Centrului, tine de revenirea la starea originara, cand oamenii mancau doar vegetale. Un pacient care se interneaza la „Eden”, in primele doua zile, trece printr-o cura de dezintoxicare, band doar sucuri din legume si fructe. Apoi, incepe sa manance si hrana solida. Pe langa alimentatia strict naturista, se fac tratamente cu apa (pentru intarirea si calirea organismului), sauna, argilo-terapii (impachetari cu lut, sare sau boia iute), masaj, gimnastica, ceaiuri etc.
Paradis cu 40 de locuri
O serie de tratamente dureaza doua saptamani si costa 16 milioane lei vechi, existand 16 astfel de serii de-a lungul unui an. Capacitatea Centrului este de 40 de locuri. Pentru anul in curs, nu se mai pot face programari, intr-atat de solicitat este Centrul. Intre seriile de tratament, personalul Centrului „Eden” ia o vacanta de o saptamana. „Specialistii Centrului sunt adusi din toata tara, fiind cazati in cadrul complexului. Lucrand in cele doua week-end-uri ale unei serii de tratament, au liber in aceasta saptamana intermediara. Personalul este format din adventisti ca si noi, pentru ca nu dorim sa angajam oameni care fac nota discordanta”, ne explica Doina Laza. Femeia ne relateaza un caz de vindecare petrecut in urma cu patru ani: „La noi a venit o fetita de 10 ani cu o tumoare uriasa in gat. Neoplasmul crescuse conopidiform prinzandu-i limba si laringele. Tatal sau nu dorise sa o opereze pentru ca ar fi mutilat-o pe viata. Fetita a avut o vointa extraordinara si a respectat intocmai regimul prescris. Peste cateva saptamani, formatiunea maligna s-a retras din gatul sau. Dupa aceasta experienta miraculoasa, toata familia a ajuns sa manance naturist. Au trecut mai bine de patru ani, si copilul se simte bine”.
Primul restaurant naturist din tara
Oradeanul Florian Chirila este si el printre vindecatii „Edenului”. Desi s-a tratat aici acum mai bine de sase ani, bihoreanul face vizite regulate la locul unde si-a capatat redemptiunea. Inginer electronist, barbatul avea o afacere de profil, care il facuse putred de bogat: „Aveam atat de multi bani, incat nu mai stiam ce face cu ei. Treceam dintr-un exces in altul. Cand m-am imbolnavit, m-am dus la medici si le-am zis: «Va dau bani, cati vreti voi, dati-mi in schimb sanatate !» Gandeam dupa urmatorul rationament: asa cum eu aveam o afacere si vindeam niste produse, afacerea lor era medicina, iar produsul pe care-l vindeau – sanatatea. Medicii nu stiau insa ce sa-mi spuna sa fac. Asa ca am ajuns aici, bolnav de toate bolile”, povesteste bogatasul “raspopit”. Studiind alimentatia naturista asa cum studiase ingineria, Florian Chirila a ajuns o enciclopedie de sfaturi medicale, cunoscand toate secretele proceselor interne pe care le starnesc mancarurile ingurgitate: „Nu se amesteca legumele cu fructele. Cerealele se pot amesteca cu orice. Nu se beau lichide in timpul mesei, pentru ca acestea dilueaza sucul gastric ingreunand digestia. Nu se beau bauturi foarte reci sau foarte calde deoarece extremele termice streseaza organismul, obligandu-l sa adapteze acele temperaturi la valorile proprii. Conservele de castraveti se fac in saramura, nu in otet: saramura contine bacterii de fermentatie care ajuta digestia, in timp ce otetul stopeaza fermentatia. Enzimele, cele care contribuie decisiv la digestie, mor la temperaturi de peste 40 de grade, de aceea oamenii trebuie sa consume cruditati. Recomand dusurile scotiene: cald, rece, cald, rece. Aceasta alternanta reconditioneaza traficul de sange dinspre epiderma spre tesuturi, pregatind unul dintre mecanismele de baza prin care corpul isi elimina toxinele. Dusul scotian trebuie terminat cu apa rece, astfel incat porii pielii sa ramana inchisi”. Schimbandu-si modul de viata, Florian Chirila a trecut de la afacerea de tranzistori la una bazata pe noua sa stiinta: si-a deschis in Oradea un restaurant de hrana naturista. „Este primul din tara”, sustine bihoreanul.
Ionut STANESCU