Adoptia reprezinta pe langa un act de curaj si de maturitate si unul nobil. Anul acesta, in Prahova, 26 de familii au depus actele pentru a fi atestati ca parinti, dupa cum ne-a declarat unul dintre reprezentantii Serviciului de Ingrijire de Tip Familial a Copilului – Compartimentul Adoptii – DGASPC Prahova, referent Cristina Krib. O familie care doreste sa adopte un copil depune o declaratie privind motivatia de a adopta si asteptarile sale in legatura cu varsta, sexul si situatia psiho-socio-medicala a copilului. Cele mai multe familii isi doresc fetite, mai ales cu varsta sub un an.
Dar, de aici drumul adoptiei nu este usor. Viitorii parinti vor prezenta numeroase acte (certificat de cazier judiciar, certificat medical, inclusiv privind starea psihica a solicitantului). Acestia mai trebuie sa asigure Serviciul de Adoptii ca nu au fost decazuti din drepturi, printr-o declaratie in fata notarului public.
Dupa 60 de zile de evaluare a dosarului intocmit, se trece la etapa de acomodare a copilului cu noii parinti, urmate de o perioada de proba, de trei luni, timp in care, se urmareste stabilirea unei relatii de acomodare cu noul mediu. Odata ce toate aceste conditii vor fi indeplinite, Tribunalul Prahova va incheia adoptia.
Conform celor spuse de interlocutoarea noastra, descoperirea statutului de copil adoptat ii face pe multi dintre cei care nu sunt crescuti de familiile naturale sa se confrunte cu traume deosebite. De aceea, specialistii sugereaza ca acest lucru sa fie dezvaluit de la o varsta frageda si cu mare grija. De retinut si ca majoritatea cererilor de adoptie vin din partea familiilor cu venituri si conditie sociala medii.
Larisa DRAGOMIR