Barbatii – mai afectati
Violentele sau amenintarile clientilor, pacientilor, elevilor sau colegilor de munca maresc notabil riscul de depresie si de probleme legate de stres, indica un studiu danez publicat intr-o revista medicala britanica.
Expunerea profesionala la forme de violenta creste cu 45% riscul de depresie la femei si cu 48% pentru barbati si sporeste frecventa (+32% pentru femei, +55% pentru barbati) problemelor legate de stres, in raport cu femeile si barbatii a caror munca nu implica riscuri de violenta.
Amenintarile auzite in cadru profesional antreneaza, potrivit studiului publicat in Journal of Epidemiology and Community Health, o crestere cu 48% a riscului de depresie la femei si cu 59% a riscului de probleme legate de stres la colegii lor masculini.
Cu cat violenta si amenintarile sunt mai frecvente, cu atat riscul este mai mare: barbatii confruntati cu un mediu profesional cu multe amenintari si violente au cu 50% mai multe sanse sa aiba probleme legate de stres, subliniaza Joanna Wieclaw, Jens Peter Bonde (Spitalul Universitar din Aarhus, Danemarca) si colegii lor.
Ei au comparat conditiile de munca a peste 14.000 de pacienti cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani tratati intre 1995 si 1998 pentru depresie sau probleme legate de stres, cu situatia a 58.000 de salariati fara probleme de sanatate mentala, tinand cont de varsta si sex.
Toti participantii au fost invitati sa spuna daca au suferit violente la locul de munca in ultimele 12 luni. Aproape 7% dintre femei si 5% dintre barbatii chestionati au mentionat amenintari. Pentru violente, gradul era de 3,3% si respectiv 1%.
Cele mai multe amenintari si violente au fost raportate in sectoarele sanatatii, educatiei si muncii sociale, in special din partea clientilor, pacientilor sau elevilor.
Circa 5% dintre participantii la studiu care sufereau de probleme psihologice au raportat comportamente violente ale colegilor de munca.