Agentia locala pentru ocuparea fortei de munca din Sinaia organizeaza cursuri de calificare si recalificare in specializarile de bucatar si ospatar. La sfarsitul lunii, va absolvi o noua promotie, domeniul avand cautare. Cursul dureaza patru luni, anul acesta desfasurandu-se, pana acum, doua astfel de cursuri. Regulamentul permite ca lectiile sa fie urmate si in regim „cu taxa”, dar numai atunci cand efectivele claselor nu sunt complete. Intre cei 85 de cursanti, care vor absolvi peste zece zile, doar sase au fost la „cu taxa”. Cursurile se tin intr-o incinta greu de dibuit de catre turisti, desi foarte centrala. Ocolind, prin stanga, magazinul universal din localitate, dedesubtul unei pizzerii, gasim o camaruta dreptunghiulara, cu tavanul jos, unde viitorii ospatari si bucatari (foto) isi primenesc bagajul teoretic. Profesor le este Ion Mosgoreanu – maestru in arta culinara. Acesta are cu el doua carti, una groasa si lata cat doua dictionare („Retetar de preparate culinare pentru turismul international”), cealalta, mai mica, circumscrisa spatiului autohton: „Preparate culinare specifice diferitelor zone geografice ale tarii”. Ion Mosgoreanu le rasfoieste, demonstrandu-le exhaustivitatea: pe o fila intra trei-patru retete, iar dedesubtul fiecarei retete apar ingredientele. Cantitatile sunt precizate cu exactitate farmaceutica. „Daca te tii de carte si urmaresti gramajul, nu ai cum sa nu nimeresti mancarea. Gustul unui preparat depinde de respectarea cantitatilor”, spune maestrul, pledand pentru evanghelizarea bucatarilor. Teoria se invata doua zile pe saptamana – cate 4 ore pe zi, in timp ce practica se face trei zile – cate 8 ore pe zi. Ca peste tot, practica e mai grea. Mai intai, pentru ca fiecare cursant trebuie sa se descurce singur in privinta localului unde uceniceste. Trebuie ca patronii sa-l primeasca si sa se invoiasca cu programul sau intermitent. Valea Prahovei abunda totusi de localuri, iar cursantii au reusit sa se prinda in restaurante din Predeal, Busteni si Sinaia. Maestrul Mosgoreanu are situatia lor intr-un tabel liniat. „Succesul fiecaruia depinde de cat de serios e la locul de munca. Daca patronul il apreciaza, la terminarea acestor patru luni, cursantul poate sa se angajeze acolo unde a facut practica. Este bine ca diploma de ospatar a fost imbogatita cu inca o mentiune: nu mai scrie doar ospatar, ci si vanzator in alimentatia publica. E corect, fiindca si ospatarul vinde mancarea clientului atunci cand i-o aduce la masa.” Cat despre cariera de bucatar, maestrul are urmatorul comentariu melancolic: „In noua forma de alimentatie, nu se mai gateste prea mult. Totul merge pe minuturi, hrana frugala care nu cere mult talent.”
Ionut STANESCU